Ga naar de inhoud
Tegen de stress

Je hond of kat mee naar het werk? Bij sommige Japanse bedrijven kan dat

Beeld © CCTV

Een hond op schoot terwijl je een e-mail tikt of je kat onder de tafel bij een vergadering. Bij steeds meer bedrijven in Japan is dat de normaalste zaak van de wereld. Het zou helpen tegen de stress.

Volgens de Chinese staatszender CCTV, die een kijkje ging nemen in Tokio, zijn er steeds meer bedrijven die het meenemen van een huisdier toestaan. En dus is het geen gek gezicht om een kat te zien rondkruipen op de werkvloer. 

Rouwen
Lees ook:
Rouwen om je huisdier: 'Net zo heftig als afscheid van een mens'

Het zou helpen om werknemers te relaxen en om stress te voorkomen. Verschillende bedrijven onderzoeken nu ook of de dieren op de werkvloer de productiviteit verhogen.

Volgens een medewerker die CCTV sprak, is er nog een voordeel. "Mijn hond hoeft zich zo niet eenzaam te voelen thuis. Ik geloof niet dat het invloed heeft op mijn werk en hoop dat ik hem mee mag blijven nemen."

Geld voor een kat

Sommige werknemers zijn nog beter af: ze krijgen betaald om een dier (mee) te nemen. Bij een ander bedrijf in Tokio krijgen werknemers 5000 yen (ongeveer 41 euro) om een straatkat te adopteren.

Dat beleid heeft al succes, zegt de directeur van het bedrijf. "De kattenliefhebbers onder onze klanten weten dat de dieren rondlopen op kantoor, dat heeft het bedrijf enorm geholpen. De katten brengen geluk, omdat de verkopen zijn gestegen."

'Ik
Lees ook:
'Ik kan niet werken want mijn hond is ziek', wat moet je doen?