Kritiek op val Morales

Boliviaanse ex-president Morales krijgt asiel in Mexico

12 november 2019 00:01 Aangepast: 12 november 2019 08:28
De Boliviaanse ex-president Evo Morales Beeld © AFP

De afgetreden Boliviaanse leider Evo Morales kan terecht in Mexico. Hij krijgt van de regering daar asiel. Morales stapte zondag op, nadat gesjoemel met de uitslag van de verkiezingen was vastgesteld.

De Mexicaanse minister Ebrard van Buitenlandse Zaken maakte bekend dat Morales hem inmiddels heeft gebeld om politiek asiel te vragen. Hij zei dat zijn land op 'humanitaire gronden' heeft besloten om Morales op te vangen.

Morales laat op Twitter weten dat hij vertrekt. "Het doet pijn om het land te verlaten. Binnenkort zal ik terugkeren met nieuwe kracht en energie." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Morales weg: niemand heeft nu de macht in Bolivia

De positie van Morales, die sinds 2006 aan de macht was in Bolivia, was onhoudbaar geworden nadat de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) ernstige onregelmatigheden bij de verkiezingen had vastgesteld.

Politiemensen sloten zich aan bij demonstrerende burgers en de legerleider zei dat Morales was gevraagd het veld te ruimen.

Muitende agenten Bolivia keren zich tegen regering

Naast de bevolking, keerden ook de politie en het leger zich tegen Morales.

Trump blij

De Amerikaanse president Donald Trump is blij met het vertrek van Morales. Hij spreekt in een verklaring over een krachtig signaal aan 'onwettige regimes in Venezuela en Nicaragua dat de wil van het volk altijd zal overwinnen.'

Trump prijst in de verklaring het Boliviaanse volk en is ook vol lof over de rol van het leger. "Dat hield zich aan zijn eed door niet een enkele persoon te beschermen, maar de Boliviaanse grondwet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boliviaanse president Morales stapt op na woede om dubieuze verkiezingen

Het vertrek van Morales zorgt in Bolivia voor een machtsvacuüm. Zijn ontslag moet formeel nog worden goedgekeurd. Ook moet een tijdelijke opvolger worden aangesteld. Naast Morales is ook de vicepresident opgestapt. Dat betekent dat de voorzitter van de Senaat het presidentschap zou moeten overnemen, maar die is ook al weg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore