Onderzoek ingesteld

Medeoprichter Witte Helmen overleden in Istanbul: 'Van balkon gevallen'

11 november 2019 17:48 Aangepast: 11 november 2019 18:58
Het straatje bij het huis van Le Mesurier in Istanbul waar hij dood werd gevonden. Beeld © EPA

Een Britse voormalig legerofficier die betrokken was bij het trainen van de Witte Helmen, hulpverleners in de Syrische oorlog, is op straat in Istanbul dood gevonden. Hij zou van het balkon van zijn huis zijn gevallen, melden Turkse media.

Het gaat om James Le Mesurier. Hij richtte Mayday Rescue op, de organisatie waarmee hij de Witte Helmen op de kaart zette.

Speciale onderscheiding

Mayday Rescue noemt Le Mesurier in een verklaring iemand 'die zijn leven wijdde aan het helpen van burgerslachtoffers in gewapende conflicten en bij natuurrampen'. In 2016 kreeg hij een speciale onderscheiding van de Britse koningin.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witte Helmen, hulpverleners in Syrië: 'Hopen op een dag zonder de dood'

In de Syrische oorlog speelden de Witte Helmen een belangrijke rol bij de hulpverlening aan slachtoffers van bombardementen van de Syrische of Russische strijdkrachten. Ze zijn felle tegenstanders van het regime van president Assad en hebben mogelijk tienduizenden mensen gered.

'Banden met terroristen'

De Witte Helmen waren actief in allerlei delen van Syrië, maar werken nu alleen nog in de provincie Idlib, waar terreurbeweging Al-Qaida de baas is. De afgelopen jaren zijn de hulpverleners van de Witte Helmen vaak het doelwit geweest van bombardementen en gerichte aanvallen. 

Ook Le Mesurier moest het geregeld ontgelden. Zo werd hij vrijdag in een bericht van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken nog omschreven als iemand die al heel lang banden met terroristen heeft.

'Niet speculeren'

De gouverneur van de provincie Istanbul heeft een onderzoek ingesteld. In een verklaring vragen de familie, vrienden en collega's van Le Mesurier om tijd en rust. Ze willen dat er niet gespeculeerd wordt over de doodsoorzaak tot grondig onderzoek is gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Witte Helmen-redder veilig in Nederland: 'Zou hier graag bij de brandweer werken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore