Ergste nog niet gehad

Noodtoestand voor bosbranden in Oost-Australië: 'catastrofale' dreiging

11 november 2019 16:39 Aangepast: 11 november 2019 22:14
De bosbranden hebben tot nu toe aan drie mensen het leven gekost. Beeld © EPA

In het oosten van Australië is de noodtoestand uitgeroepen voor de grote bosbranden die daar woeden. Autoriteiten vrezen dat het ergste nog moet komen: ze spreken van een 'catastrofale' dreiging voor dichtbevolkte gebieden.

Premier van de staat New South Wales Gladys Berejiklian sprak vanochtend klare taal: "Iedereen moet alert zijn, waar u ook bent, en iedereen moet uitgaan van het ergste."

Zwaarste waarschuwingsniveau

Een combinatie van hoge temperaturen, harde wind en droge lucht creëert naar verwachting de komende dagen een ​​zeer gevaarlijke situatie in de staat NSW, schrijft de Sydney Morning Herald. Het gebied is dichtbevolkt, onder andere de stad Sydney dreigt met de branden te maken te krijgen.

In New South Wales is daarom de zwaarste brandgevaarwaarschuwing uitgegeven. Het is de eerste keer dat de brandweer het maximale waarschuwingsniveau heeft uitgeroepen sinds het tien jaar geleden werd ingevoerd.

Brandweermannen rijden dwars door de vuurzee in Australië

De vlammen vliegen om de oren van deze brandweerlieden aan de oostkust in Australië. Op beelden is de bizarre autorit vanuit het raam te zien.

Tot nu toe zijn er in de staten New South Wales en Queensland zeker drie mensen omgekomen door de vuurzee. In het gebied woeden nog ruim honderd bosbranden, waarvan tientallen nog niet onder controle zijn.

"Mijn enige gedachten vandaag zijn bij degenen die hun leven en hun families hebben verloren", zei de Australische premier Scott Morrison gisteren. 

Evacuaties en gesloten scholen

Duizenden mensen in beide staten brachten de nacht door in evacuatiecentra, terwijl ambtenaren beoordeelden of het veilig voor hen was om naar huis terug te keren. Honderden scholen zullen dinsdag worden gesloten in heel New South Wales. Brandweerlieden uit Nieuw-Zeeland zijn ingevlogen om te helpen terwijl vermoeide hulpdiensten zich voorbereiden op nieuwe branden.

Er zijn al zeker 150 huizen verwoest door de vlammen

Er worden nog meerdere mensen vermist en er zijn tientallen gewonden. De bosbranden zijn voorlopig nog niet uit.

De aanhoudende droogte in het getroffen gebied maakt het blussen moeilijk. "We kunnen het grote effect van de droogte op het brandgedrag niet genoeg benadrukken", zei Shane Fitzsimmons van de brandweer van New South Wales.

Schaarste

Watervliegtuigen moeten lange afstanden overbruggen vanwege de waterschaarste in droge gebieden. Fitzsimmons: "We zijn ons zeer bewust van de schaarste van water en hoe kostbaar het is, maar de realiteit is dat we niet kunnen blussen zonder water."

Ook koala's lijden onder de bosbranden

Er wordt al gesproken van een nationale tragedie. Niet alleen tientallen huizen worden verwoest door de bosbranden, maar ook de koalapopulatie staat op het spel. Sommige koala's zijn op het nippertje gered.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore