President opgestapt

Morales weg: niemand heeft nu de macht in Bolivia

11 november 2019 11:37 Aangepast: 11 november 2019 11:44
Evo Morales op het moment dat hij zijn aftreden bekendmaakt. Beeld © AFP

Na het gedwongen vertrek van president Evo Morales is het onduidelijk wie nu aan de macht is in Bolivia. Alle personen die hem grondwettelijk gezien zouden moeten opvolgen zijn ook opgestapt. De grote vraag is wat het leger gaat doen.

Naast Morales zijn ook de vicepresident, de voorzitter van de senaat en de parlementsvoorzitter, afgetreden. Daarmee is er geen logische opvolger meer. Er wordt rekening mee gehouden dat de militairen het machtsvacuüm gaan opvullen.

Aftreden

Morales trad gisteravond af nadat legerchef Williams Kaliman daarop had aangedrongen. Dat gebeurde na weken van protesten. Het afgelopen weekend schaarde de politie zich achter de demonstranten en later volgde het leger.

Morales spreekt van een staatsgreep en vreest dat hij wordt gearresteerd. Maar volgens de politie is er geen arrestatiebevel uitgevaardigd. Zeker is wel dat een groep gewapende mannen het huis van Morales is binnengedrongen. Waar de voormalige president op dit moment verblijft is onduidelijk. Mexico heeft hem asiel aangeboden.

Evo Morales

Evo Morales werd in 2006 de eerste president van Bolivia van indiaanse afkomst, in een land waar indianen 60 procent van de bevolking uitmaakten. Met zijn 'Evonomics' bracht hij economische vooruitgang. De inflatie werd beteugeld, grote bedrijven zwaarder belast en de armoede onder de bevolking aangepakt.

Een succesverhaal leek het, maar waar de arme bevolking met hem wegloopt, sputterde de middenklasse. Zij zagen hun welvaart beetje bij beetje afbrokkelen.

Bovendien kon Morales geen afstand nemen van de macht. Telkens paste hij de grondwet aan, waardoor beperkingen op het aantal termijnen dat een president kan aanblijven werden opgeheven. Hij negeerde zelfs een referendum daarover. Toen er bij de verkiezingen vorige maand ook nog eens aanwijzingen waren dat hij had gefraudeerd, was het tijdperk Evo Morales in Bolivia definitief voorbij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boliviaanse president Morales stapt op na woede om dubieuze verkiezingen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore