Duitsers en Amerikaan

Turkije begint met terugsturen IS-terroristen

11 november 2019 09:17 Aangepast: 13 november 2019 14:54
President Recep Tayyip Erdogan van Turkije. Beeld © AFP

Turkije is begonnen met het terugsturen van gevangengenomen IS-terroristen naar hun land van herkomst. Dat meldt staatsomroep TRT Haber. Onder de eerste groep onder andere een Amerikaan.

Later deze week worden zeven personen met de Duitse nationaliteit teruggestuurd.

Ook worden binnenkort Franse staatsburgers uitgezet. "De procedures voor elf buitenlandse terroristische strijders van Franse oorsprong die in Syrië gevangen zijn genomen, is in gang gezet", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Hij voegde eraan toe dat buitenlandse strijders uit Ierland, Duitsland en Denemarken ook worden voorbereid op repatriëring naar hun thuisland.

813 jihadisten

Turkije kondigde vorige week al aan dat het gevangengenomen jihadisten zou gaan uitzetten. Het is niet duidelijk hoeveel jihadisten in totaal worden teruggestuurd en naar welke landen.

De Turkse staatsomroep TRT meldt dat er 813 jihadisten in twaalf verschillende 'uitzetcentra' zitten. Die zijn in principe al uitgeprocedeerd, en kunnen zonder juridische rompslomp worden uitgezet. 

50 Nederlanders

Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) ging het eind juni om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit die in Turkije vastzitten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Turkse minister: Turkije stuurt IS'ers vanaf maandag terug naar land van herkomst

Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens zei vrijdag te verwachten dat die hele groep nu niet gelijk terugkomt. Het zou in elk geval om één Nederlander gaan. Daarnaast zou het mogelijk ook gaan om mensen van wie het staatsburgerschap is ingetrokken vanwege het vechten voor terreurorganisatie IS.

Schaakspel

"Uiteindelijk is dit ook een 'schaakspel' tussen landen", zegt Koens. "Het is uiteindelijk iets dat moet gebeuren. Turkije noch Syrië kan die mensen eeuwig vasthouden. Iedereen roept al jarenlang tegen Europese landen 'jullie moeten je eigen mensen ophalen'. Volgens Turkije is het nu: 'als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks en veel succes ermee'."

Diverse Europese landen hebben tot nu toe geweigerd IS-aanhangers terug te halen die onder leiding van de Koerdische militie YPG in het noorden van Syrië zijn opgepakt. 

Nederland wil niemand terughalen

De Nederlandse regering heeft zich wel bereid getoond om mensen terug te nemen als ze door Turkije worden uitgezet. Minister Blok wees er direct op dat Nederland dit de afgelopen jaren al doet. Daarbij staan ze volgens de minister in nauw contact met Turkije. 

Wel is er discussie in de coalitie over het actief terughalen van IS'ers uit Syrië. CDA en VVD willen vasthouden aan het bestaande kabinetsbeleid: niemand terughalen. Het argument van D66 en de ChristenUnie dat Syriëgangers in de ontstane chaos in Noord-Syrië weleens ongecontroleerd hun weg naar Nederland zouden kunnen vinden, was voor het kabinet geen reden om het standpunt te wijzigen.

Het CDA benadrukte vorige maand dat het lastig wordt om mensen die je terughaalt te berechten. "Als je ze naar Nederland haalt, krijg je het bewijs waarschijnlijk niet rond", zei CDA-Kamerlid Madeleine Van Toorenburg. "En dan lopen ze straks weer gewoon in de samenleving rond."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore