Extreemrechts verdubbelt aanhang

Sociaaldemocratische partij blijft grootste in Spanje

10 november 2019 20:31 Aangepast: 11 november 2019 01:14
Premier Pedro Sanchez. Beeld © EPA

De PSOE van de sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez blijft de grootste politieke partij van Spanje. Bij de Spaanse parlementsverkiezingen won de PSOE 28 procent van de stemmen, goed voor 120 van de 350 zetels.

Dat zijn er drie minder dan een half jaar geleden, maar daarmee blijven de sociaaldemocraten de conservatieve volkspartij Partido Popular (PP) voor. Die herstelde zich, maar heeft slechts 87 zetels.

De rechts-nationalistische partij Vox verdubbelde de aanhang van 24 naar 52 zetels en is dankzij die grote winst nu de nummer 3 in Spanje. 

Regeringsvorming groot probleem

De vorming van een stabiele regering wordt zoals verwacht opnieuw een groot probleem. Na de stembusgang eind april slaagde Sánchez er ook niet in een kabinet te smeden met voldoende steun in het parlement.

Samenwerking tussen de PSOE en PP sloten beide lijsttrekkers al voor de verkiezingen uit en met Vox kan Sánchez helemaal niet door een deur.

Versplintering

De verdeeldheid lijkt nu groter dan ooit te worden. De linkse Unidas Podemos, een potentiële coalitiepartner van de PSOE, leverde fors in en kwam uit op 35 zetels.

De liberale Ciudadanos werd zelfs gemarginaliseerd en hield slechts tien afgevaardigden over. Dat waren er 57. Verscheidene partijen zijn straks voor het eerst vertegenwoordigd in het 'Congreso de los Diputados', waaronder de nieuwe links-georiënteerde beweging Más Pais. Er komen zeventien partijen in het nieuwe parlement. Vier van die fracties hebben slechts een zetel en drie partijen behaalden twee zetels.

Lichtpuntje

De Spaanse media zagen het onheil van de nieuwe verkiezingen al aankomen. 'Onzekerheid' (El Pais), 'Misnoegen' (El Mundo) en 'Politieke file' (Heraldo) vatten ze de situatie samen in de krantenkoppen.

Sánchez zag een lichtpuntje door aan te kondigen dat hij de komende 48 uur de leiders van de PP, UP en liberalen gaat voorstellen de 'blokkade te beëindigen'. Een gesprek met Vox, die hij als ultrarechts bestempelde, gaat hij niet aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chaos in Spanje: betogers blokkeren vliegvelden Barcelona en Madrid

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore