Flinke uitbreiding

Iran ontdekt nieuw olieveld goed voor 53 miljard vaten

10 november 2019 09:57 Aangepast: 10 november 2019 14:23
De Iraanse president Hassan Rouhani. Beeld © AFP

Iran heeft een groot nieuw olieveld ontdekt, waarin voldoende olie zit voor 53 miljard vaten. Dat heeft de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag gezegd.

Het veld werd ontdekt in de olierijke provincie Khuzestand. De vondst betekent volgens de Iraanse president dat de oliereserves van het land met een derde worden uitgebreid. Op dit moment zou Iran zo'n 150 miljard vaten aan reserves hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Explosies op Iraanse olietanker in Rode Zee: 'Geraakt door projectielen'

Goed moment

De vondst komt op een goed moment voor Iran. De nood is hoog sinds de Verenigde Staten in 2018 het atoomakkoord opzegden en met extra economische sancties tegen het land kwamen, onder andere op de Iraanse olie-export. 

In 2015 sloot Iran na tien jaar onderhandelen een atoomakkoord met de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, China, Duitsland en Frankrijk. Daarin stond dat Iran tot 2025 zou stoppen met uranium verrijken in ruil voor verlichting van economische sancties. Verrijkt uranium kan namelijk gebruikt worden voor kernwapens.

De Amerikaanse president Barack Obama sloot de deal, zijn opvolger Donald Trump was het er niet mee eens en dus zegde hij het akkoord in 2018 op. Door de sancties van de Verenigde Staten is het moeilijk voor Europese landen om zaken te doen met Iran.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Iran voert de druk op met nieuwe stap richting kernwapens

Wereldwijd

Het gevonden olieveld in Iran is groot. Wereldwijd zijn er meer dan 40.000 olievelden, waarvan de grootste het Ghawarveld in Saoedi-Arabië en het Burganveld in Koeweit zijn. Die bevatten elk meer dan 60 miljard vaten. De meeste andere velden zijn veel kleiner.

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) gaat uit van een vraag naar olie van 93 miljoen vaten per dag. Een vat Amerikaanse olie kost momenteel 57,42 dollar. Brentolie staat op 62,63 dollar per vat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore