'Onnodig en overbodig'

Klokkenluider in impeachment-onderzoek Trump getuigt niet

10 november 2019 06:49 Aangepast: 11 december 2019 08:34
Beeld © ANP

De voorzitter van het impeachment-onderzoek dat de Amerikaanse Democraten hebben ingesteld naar president Donald Trump, gaat niet in op het verzoek van de Republikeinen om de klokkenluider te verhoren.

Voorzitter Adam Schiff noemt het in een brief aan de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden 'onnodig en overbodig' om de klokkenluider op te roepen, omdat er volgens hem nieuwer en overtuigender bewijs is voor misdragingen van Donald Trump. De Amerikaanse nieuwszender CNN kreeg de brief in handen.

Onder dat bewijs schaart Schiff ook de uitlatingen die Trump zelf deed over zijn gesprekken met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ambassadeur VS draait: 'Oekraïne moest onderzoek doen voor steun'

Stroom bedreigingen

Een andere reden van de voorzitter om de klokkenluider niet op te roepen is volgens CNN de constante stroom bedreigingen van Trump en zijn aanhang richting de klokkenluider.

De veiligheid van de persoon loopt volgens Schiff ernstig gevaar. 

Impeachment: zo ontsla je de president van Amerika

Er is een impeachment-onderzoek in gang gezet om te kijken of president Donald Trump afgezet kan worden. Onze correspondent Erik Mouthaan legt je uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Impeachment-onderzoek

Republikeinen in het Huis hadden Schiff een lijstje met getuigen gestuurd van wie ze een verklaring willen horen in het kader van het impeachment-onderzoek tegen Trump. 

Onder hen is ook Hunter Biden, de zoon van de voormalige vicepresident Joe Biden. Of Biden wel komt getuigen is nog onbekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump oefende druk uit op Oekraïne, bevestigt topdiplomaat

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore