Naar de rechter

Slachtoffers vliegramp Faro geloven nieuw onderzoeksrapport niet

09 november 2019 15:15 Aangepast: 09 november 2019 15:21
Het wrak van het Martinairtoestel

De slachtoffers van de vliegtuigramp bij Faro procederen al bijna zeven jaar tegen de Nederlandse staat. Maandag eisen ze bij de rechtbank dat de drie deskundigen van het onafhankelijk onderzoek naar de ramp onder ede worden verhoord. "Hun onderzoek rammelt."

"De rechtbank heeft drie buitenlandse deskundige benoemd om de oorzaak van de ramp te achterhalen. Die zijn nu klaar met hun werk, maar daar hebben wij kritiek op", vertelt advocaat Veeru Mewa aan RTL Nieuws na berichtgeving in het AD. Hij staat de slachtoffers en de nabestaanden bij. "Het rapport bestaat uit 140 pagina's. Ik heb 98 pagina's kritiek geschreven."

De slachtoffers hebben al een schadevergoeding ontvangen. Toch gelooft een deel van hen dat de daadwerkelijke toedracht van de vliegtuigramp niet het plotselinge extreme weer was, maar ernstige procedurele fouten van de piloten.

Tegenstrijdige resultaten

Advocaat Mewa kan niet inhoudelijk ingaan op het rapport, maar kan wel vertellen dat een belangrijk punt om het gebruik van bronnen gaat. "De onderzoekers nemen de verklaringen van de bemanning als uitgangspunt. Maar er zijn vier verklaringen, welke neem je dan?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vliegramp Faro voor 25ste en laatste keer herdacht

"Daarnaast kun je ook gebruik maken van de cockpit-voicerecorder en data uit meetapparatuur. Wij vinden dat er te veel wordt gekeken naar de verklaringen van mensen die fouten hebben gemaakt en te weinig naar data. Onze deskundigen komen dan ook met tegenstrijdige resultaten."

De vliegtuigcrash in 1992

Op 21 december 1992 crashte de DC 10 van Martinair in het Portugese Faro. Het toestel stortte neer tijdens zeer slechte weersomstandigheden. Aan boord waren 327 passagiers, vooral Nederlanders die de kerstdagen in de Algarve wilden doorbrengen. 54 passagiers en twee bemanningsleden kwamen om. Meer dan 200 mensen raakten gewond. Een reddingswerker overleed kort na de vliegramp.

'Rapport roept vragen op'

Het is niet gebruikelijk dat een advocaat de rechtbank vraagt de deskundigen die de rechtbank zelf heeft aangewezen te horen. "Maar het rapport roept nog meer vragen op dan dat het duidelijkheid geeft", zegt Mewa.

"Als er zoveel kritiek wordt gegeven door andere deskundigen, dan moet de rechtbank daar iets mee. De rechtbank moet goed geïnformeerd zijn. Ik moet de gelegenheid krijgen om vragen te stellen. Pas dan weet ik of het rapport voldoende werkbaar is om tot een vonnis te komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore