Bangladesh

Anderhalf miljoen mensen moeten vluchten voor orkaan Bulbul

09 november 2019 14:40 Aangepast: 09 november 2019 15:17
Inwoners worden opgeroepen te vluchten Beeld © AFP

Vanavond komt hij in Bangladesh aan land: orkaan Bulbul. Het dichtbevolkte en laaggelegen land kan zich opmaken voor windvlagen van zo'n 150 kilometer per uur. Ongeveer 1,5 miljoen mensen moeten dringend hun huis uit.

Bangladesh heeft 50.000 vrijwilligers opgetrommeld om te helpen. Het land ziet wel vaker orkanen, maar orkaan Bulbul is goed voor het zwaarste stormalarm. Vanavond plaatselijke tijd komt Bulbul aan bij de kust, dat is voor ons in de namiddag, maar voor die tijd kan je de gevolgen al zien, kijk maar:

5000 schuilplaatsen

Twee kinderen kijken door het raam van hun opvangcentrum. Bangladesh heeft 5000 schuilplaatsen opgezet. In totaal moeten 1,5 miljoen mensen worden geëvacueerd. Het is een race tegen de klok: gisteren waren nog maar 100.000 mensen in veiligheid gebracht. Twee kinderen kijken door het raam van hun opvangcentrum. Bangladesh heeft 5000 schuilplaatsen opgezet. In totaal moeten 1,5 miljoen mensen worden geëvacueerd. Het is een race tegen de klok: gisteren waren nog maar 100.000 mensen in veiligheid gebracht.

Stilte voor de storm

Medewerkers van de scheepswerf doen een dutje. Er is even niks te doen omdat het scheepsverkeer in twee grote havens uit voorzorg is stilgelegd. Medewerkers van de scheepswerf doen een dutje. Er is even niks te doen omdat het scheepsverkeer in twee grote havens uit voorzorg is stilgelegd.

Handel aan de ketting

Schepen zijn aan de ketting gelegd. De storm moet nog komen, maar de economische schade is nu al groot: de tijdelijk gesloten havens zijn goed voor 80 procent van de handel in Bangladesh. Dat ligt nu stil. Schepen zijn aan de ketting gelegd. De storm moet nog komen, maar de economische schade is nu al groot: de tijdelijk gesloten havens zijn goed voor 80 procent van de handel in Bangladesh. Dat ligt nu stil.

Net zo laag als Nederland

Hindoes lopen de haven uit. Tweederde van Bangladesh ligt onder zeeniveau of net erboven. Een op de drie mensen leeft aan de kust. Toch maken orkanen er steeds minder slachtoffers, onder meer dankzij betere infrastructuur en alarmsystemen. Hindoes lopen de haven uit. Tweederde van Bangladesh ligt onder zeeniveau of net erboven. Een op de drie mensen leeft aan de kust. Toch maken orkanen er steeds minder slachtoffers, onder meer dankzij betere infrastructuur en alarmsystemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore