Uitspraak rechter

Spanningen in India: hindoes mogen tempel bouwen op heilige plek moslims

09 november 2019 13:01 Aangepast: 09 november 2019 20:31
Moslim- en hindoeleiders buiten het gerechtsgebouw Beeld © EPA

De autoriteiten in India zijn in verhoogde staat van paraatheid. Aanleiding is een uitspraak van de hoogste rechter over de bouw van een hindoetempel. Die komt op een plek die niet alleen voor hindoes heilig is, maar ook voor moslims. Er wordt nu gevreesd voor religieuze spanningen.

Al tientallen jaren strijden hindoes en moslims over een heilig stuk grond in Ayodhya, een stad in het noorden van India. Hindoes geloven dat een van hun grootste goden op die plek geboren is.

Moskee vernietigd

Maar moslims hadden op die plek al in 1528 een moskee gebouwd. Dat lag gevoelig bij hindoes: in 1992 werd de moskee door hindoeïstische bendes gesloopt. Dat gebeurde tijdens rellen waarbij 2000 mensen om het leven kwamen, vooral moslims.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken India

De Hoge Raad van India kent de heilige grond nu toe aan de hindoes. Want, zo zeggen de rechters, onder de ruïnes van de gesloopte moskee liggen overblijfselen van een gebouw dat 'niet islamitisch' was. De moslims krijgen van de rechter een ander stuk land toebedeeld.

Premier: 'niet feestvieren'

Het vonnis van de opperrechters zorgt voor religieuze spanningen. De hindoeïstische premier van India, Narenda Modi, roept zijn mede-hindoes op om de uitspraak niet te vieren. "Dit vonnis moet niet worden gezien als een overwinning of verlies voor wie dan ook," schrijft premier Modi in een tweet.

Maar of de hindoes en de moslims ook de vrede kunnen bewaren, daar zijn de autoriteiten niet zo zeker van. Sommige blije hindoes staken vuurwerk af om de rechtelijke uitspraak te vieren.

Internet platgelegd

Uit voorzorg zijn er lokale samenscholingsverboden ingesteld, zijn duizenden politieagenten op de been en wordt zelfs het internet op sommige plaatsen uitgezet. In Ayoghya blijven winkels en scholen tot maandag gesloten.

Vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap zijn van plan het vonnis aan te vechten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore