Grote viering

30 jaar geleden viel de Muur en werden Oost- en West-Duitsland herenigd

09 november 2019 07:26 Aangepast: 09 november 2019 12:46
9 november 1989: Berlijnse jongeren slopen een deel van de Berlijnse Muur. Beeld © EPA

Het is een van de meest iconische gebeurtenissen uit de recente geschiedenis: de val van de Berlijnse Muur. Vandaag is het precies 30 jaar geleden dat Oost- en West-Duitsers elkaar de hand weer konden geven nadat ze 28 jaar lang gescheiden van elkaar hadden moeten leven.

De zwaarbewaakte muur verdeelde Berlijn fysiek en ideologisch van 1961 tot 1989. Op 9 november 1989 kondigde de Oost-Duitse regering aan dat alle burgers van de Duitse Democratische Republiek West-Duitsland en West-Berlijn konden bezoeken.

Vele Oost-Duitsers staken de grens over en klommen op de muur, West-Duitsers aan de andere kant voegden zich bij hen.

Val van Berlijnse muur: nog elke dag voelt Matthias de euforie

Matthias (66) woont al zijn hele leven in Oost-Berlijn. Jarenlang keek hij vanuit zijn flat in de DDR uit op de muur die oost en west scheidde. Nog elke dag beleeft hij de blijdschap van de val van de muur en geniet hij van de vrijheid.

Viering

De gebeurtenis wordt dit jaar in Duitsland uitgebreid gevierd. President Frank-Walter Steinmeier, bondskanselier Angela Merkel en de staatshoofden van de vier Visegrád-landen (Polen, Slowakije, Tsjechië, Hongarije) nemen om 09.45 uur deel aan de herdenkingsplechtigheid op de Bernauer Strasse in Berlijn.

Merkel zal vervolgens een toespraak houden als onderdeel van het gebed in de Kapel van Verzoening. 's Avonds is er om 18.00 uur een feestelijk evenement bij de Brandenburger Tor.

Berlijnse vriendinnen 58 jaar na de Muur herenigd

Ze zagen elkaar niet meer sinds de bouw van de Berlijnse Muur. Maar twee Duitse jeugdvriendinnen hebben elkaar na 58 jaar weer opgespoord met hulp van een beroemde foto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore