'Een doorbraak'

Mogelijke verklaring gevonden voor sterfgevallen door e-sigaret

08 november 2019 20:28 Aangepast: 22 november 2019 07:08
Archieffoto Beeld © iStock

Er is een mogelijke verklaring gevonden voor de tientallen Amerikanen die overleden en duizenden die ziek werden na het roken van e-sigaretten. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC spreekt van 'een doorbraak' in het onderzoek.

Bij 29 onderzochte patiënten is een verdacht stofje aangetroffen in hun longen dat eerder ook al werd gevonden in sommige vaping capsules.

Vitamine E

Het stofje waar het om gaat is synthetische vitamine E: volkomen veilig als je het inslikt via een pil of in een zalf smeert op je huid, maar ingeademd in de longen kan het levensgevaarlijk zijn. De olieachtige druppels zouden een plakkend laagje achterlaten aan de binnenkant van de longen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen Nederlandse longartsen over e-sigaret na doden in Amerika

39 doden

Hoe gevaarlijk het is bleek wel het afgelopen half jaar, toen er een enorme epidemie uitbrak in de VS van een mysterieuze longziekte: 39 mensen zijn overleden en meer dan tweeduizend mensen zijn ziek geworden door het roken van e-sigaretten.

De vitamine E druppels werden toegevoegd aan de capsules als verdikkingsmiddel. Dat gebeurde volgens de Amerikaanse autoriteiten vooral in illegale capsules.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amerikaan Chance (18) doodziek na e-sigaret: 'Het kan je leven verpesten'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore