Lenzen verplicht

Ophef in Japan om brilverbod voor vrouwen op de werkvloer

08 november 2019 17:42 Aangepast: 08 november 2019 17:51
Voor vrouwelijke werknemers in Japan gelden strenge kledingvoorschriften. Beeld © Getty Images

Vrouwen in Japan zouden door hun werkgevers worden opgedragen om geen bril te dragen. Zo zouden winkelmedewerksters hun bril niet op mogen, omdat het een 'kille indruk' zou wekken.

Op sociale media is over het onderwerp een verhitte discussie ontstaan, schrijft de BBC. Vrouwen uit verschillende bedrijfstakken zeggen dat ze het verbod opgelegd hebben gekregen en lenzen moeten dragen.

'Verbergt make-up'

Zo vertellen vrouwelijke medewerkers van een vliegtuigmaatschappij dat ze geen bril op mogen vanwege 'veiligheidsredenen'. Voor hun mannelijke collega's geldt zo'n verbod niet. Vrouwen die werken in de cosmeticasector zouden geen bril mogen dragen, omdat hun make-up dan niet goed te zien zou zijn.

Nadat lokale media over het verbod hadden geschreven, was de hashtag  #メガネ禁止 ('#Brilverbod') al snel trending op Twitter. 

Het is de tweede keer in korte tijd dat in Japan ophef is over kledingregels voor vrouwen, die geacht worden op het werk altijd make-up te dragen en hoge hakken. In juni startte de Japanse Yumi Ishikawa een petitie tegen de hoge hakken-regel bij bedrijven.

Hoge hakken

"Dit probleem met brillen is hetzelfde als het probleem met hoge hakken", zegt Ishikawa tegen Bloomberg. "Het geldt alleen voor vrouwelijke werknemers."

"Het is heel discriminerend", zegt sociologieprofessor Kimiko Nemoto van de universiteit van Kyoto tegen de BBC. "Het heeft alles te maken met gender." 

Volgens Nemoto willen bedrijven dat een vrouw vrouwelijkheid uitstraalt, maar zien ze het dragen van een bril niet als iets vrouwelijks. "Vrouwen worden in Japan vooral geëvalueerd op basis van hun uiterlijk, wat dit verbod aantoont."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie geeft 'onhandig' advies over lengte rokjes op werkvloer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore