Vanaf maandag

Turkse minister: Turkije stuurt IS'ers vanaf maandag terug naar land van herkomst

08 november 2019 13:10 Aangepast: 08 november 2019 17:48
Gevangen en gewonde IS-strijders in een Koerdische gevangenis in Noord-Syrië (archieffoto). Beeld © ANP

Turkije gaat vanaf maandag IS'ers terugsturen naar het land van herkomst. Dat zegt de Turkse minister van Binnenlandse Zaken tegen het persbureau Anadolu.

Het zou gaan om IS-strijders die Turkije eerder heeft opgepakt in Noord-Syrië tijdens de militaire operatie daar. Minister Suleyman Soylu meldde begin deze maand al dat Ankara de strijders wilde terugsturen maar gaf toen geen termijn.

20 volwassenen en 30 kinderen

De Turkse regering ergert zich aan de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. "Wij zeggen tegen hen: we repatriëren die mensen naar jullie, en daar beginnen we maandag mee", zegt Soylu.

In Turkse gevangenissen zitten in totaal 1200 buitenlandse strijders van de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gevangen, zei Soylu eerder deze week. Uit welke landen de gevangenen komen, zei hij niet.

Volgens cijfers van de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat het om twintig volwassenen en dertig kinderen met de Nederlandse nationaliteit.

Correspondent Olaf Koens: Schaakspel tussen landen

Volgens Midden-Oostencorrespondent Olaf Koens komt die hele groep niet direct terug. "Er komt niet plotseling een hele grote golf IS'ers terug naar Nederland."

Het zou in elk geval om 1 Nederlander gaan. Daarnaast zou het mogelijk ook gaan om mensen van wie het staatsburgerschap is ingetrokken vanwege het vechten voor terreurorganisatie IS.

"Uiteindelijk is dit ook een 'schaakspel' tussen landen", zegt Koens. "Het is uiteindelijk iets dat moet gebeuren. Turkije noch Syrië kan die mensen eeuwig vasthouden. Iedereen roept al jarenlang tegen Europese 'jullie moeten je eigen mensen ophalen'. Volgens Turkije is het nu: 'als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks en veel succes ermee.'"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coalitie verdeeld over terughalen Nederlandse IS-strijders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore