Protestlied

Operazangeres Chili krijgt staande ovatie van buren

08 november 2019 04:12
Operazangeres Ayleen Jovita Romero. Beeld © Instagram

In het momenteel onrustige Chili zorgde een operazangeres voor ontroering en bewondering door vanuit haar appartement een lied uit het raam te zingen. Omwonenden reageerden met gejoel en applaus. Op Twitter werd een filmpje van het moment al meer dan twee miljoen keer bekeken.

In Chili is het al weken onrustig omdat mensen tegen sociale ongelijkheid en het beleid van president Sebastián Piñera protesteren. Eind vorige maand was de avondklok van kracht toen zich boven de lege straten van hoofdstad Santiago een bijzonder tafereel afspeelde.

'Het recht om in vrede te leven' 

Operazangeres Ayleen Jovita Romero besloot haar raam open te doen en omwonenden een gratis concert te geven. Ze zong het lied 'El derecho de vivir en paz', dat vrij vertaald 'Het recht om in vrede te leven' betekent. Buurtbewoners hoorden haar prachtige stem en gaven haar na de laatste klanken een ovationeel applaus.  

Het filmpje dat door een buurtbewoner geschoten werd en op Twitter was geplaatst, ging al snel viral. Duizenden mensen bekeken het 'concert' en reageerden met bewonderend commentaar op de tweet.

Oproep muzikanten 

Romero zelf plaatste haar optreden op haar Instagramaccount met een begeleidende tekst. "We protesteren vreedzaam tijdens deze avondklok, alle buren steunen het protest door te zingen en hun instrumenten te bespelen. Ik moedig andere muzikanten aan om hetzelfde te doen in hun huizen. Dit is nodig."

Bij de onrust in Chili, die begon toen de prijzen voor openbaar vervoer werden verhoogd, vielen inmiddels zeker 18 doden. Honderden mensen raakten gewond. 

Chili kondigt maatregelen aan tegen betogers

De Chileense president Sebastián Piñera heeft donderdag een reeks maatregelen aangekondigd om de openbare orde in het land te herstellen.

Demonstranten die hun gezicht bedekken en plunderaars, kunnen rekenen op zware straffen. Verder komt er een speciaal team dat wetsovertreders sneller gaat vervolgen. Ook kondigde de president aan dat politieagenten extra bescherming krijgen, zonder daar details over te verstrekken. Het maatregelenpakket komt een dag na de hevige rellen in een van de rijkste buurten van hoofdstad Santiago.

Waarom latino's nu massaal in verzet komen

Felle protesten verspreiden zich over Latijns-Amerika. Van stembusfraude in Bolivia tot duurdere metrokaartjes in Chili.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore