Mogelijk watertekort

'Wateroorlog' dreigt om Ethiopische dam: Amerika gaat bemiddelen

07 november 2019 11:32 Aangepast: 07 november 2019 11:35
Beeld © Reuters

De ministers van Buitenlandse Zaken van Egypte, Ethiopië en Soedan gaan op 9 december in Washington overleggen over de omstreden dam die Ethiopië in de Nijl aan het bouwen is. De bouw van de gigantische dam zorgt voor grote spanningen tussen de drie buurlanden. Voor miljoenen Egyptenaren dreigt namelijk een watertekort.

Sinds 2011 is Ethiopië bezig met de bouw van de dam, ook wel The Grand Renaissance Dam genoemd. Het is een megaproject van ruim 3,5 miljard dollar, maar het past in de torenhoge ambities van het Afrikaanse land.

Landbouw en stroom

Ethiopië wil dankzij de dam de grootste energie-exporteur van Afrika worden. Met het water uit de Nijl dat in het reservoir achter de dam wordt opgeslagen, zou Ethiopië zeker drie miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Dat kan het land economisch enorm veel opleveren.

Voor Egypte zou het plan rampzalige gevolgen kunnen hebben. Het land is enorm afhankelijkheid van de watertoevoer uit de Nijl: ruim 90 procent van het zoet water in Egypte komt uit de Nijl en landbouw kan alleen rond de rivier worden bedreven. De rest van het land bestaat voornamelijk uit woestijngebied. Als er minder water uit de Nijl richting Egypte stroomt dreigt er voor tientallen miljoenen mensen een watertekort.

De dam wordt gebouwd vlakbij de grens met buurland Soedan De dam wordt gebouwd vlakbij de grens met buurland Soedan

Meerdere landen betrokken

Egypte is niet het enige land met grote zorgen. De Nijl ontstaat in Ethiopië en stroomt vervolgens via Soedan naar Egypte. Dus ook Soedan is sceptisch over het Ethiopische project.

Egypte én Soedan vrezen dat door de dam veel water uit de Nijl wordt tegengehouden en er minder water richting het land zal stromen. Ter illustratie: als Ethiopië het damreservoir laat vollopen, kan het land daarin net zoveel water opslaan als wat Soedan en Egypte sámen in een jaar nodig hebben.

Het water wordt in de dam opgeslagen Het water wordt in de dam opgeslagen

Volgens Ethiopië wordt het water tijdelijk opgeslagen en stroomt het uiteindelijk weer terug in de Nijl, maar Egypte wantrouwt dit. Volgens de Egyptenaren zijn er teveel risico’s voor de landbouw en de stroom- en watervoorziening van het land. In 2010 overlegden Egypte en Soedan al om de dam desnoods te bombarderen en ook militair ingrijpen wordt door Egypte niet uitgesloten.

Dreigementen

Ethiopië is ondanks alle dreigementen doorgegaan met de bouw van de dam en wil deze nu volgend jaar in gebruik nemen. De Ethiopische regering stelt dat Egypte de greep op het water uit de Nijl niet kan behouden en zegt dat niets het gebruik en daarmee de economische ontwikkeling van het land in de weg kan staan.

De Verenigde Staten schuiven zichzelf nu naar voren als bemiddelaar in dit conflict. President Trump heeft gisteren in het Witte Huis samen met vertegenwoordigers uit Egypte, Soedan en Ethiopië gekomen. Daarin is naar voren gekomen dat de drie Ministers van Buitenlandse Zaken komende maand naar Washington om te kijken of er een oplossing mogelijk is in het conflict wat nu al bijna tien jaar speelt.

Landbouw in Egypte kan alleen langs de Nijl Landbouw in Egypte kan alleen langs de Nijl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore