Brexit centraal

Johnson start verkiezingscampagne: 'Belangrijkste in generatie'

07 november 2019 00:36 Aangepast: 07 november 2019 07:03

De Britse premier Boris Johnson heeft de campagne afgetrapt voor de komende verkiezingen. De leider van de Conservatieve Partij vertelde aanhangers in Birmingham dat ze over een maand mogen stemmen in de "belangrijkste verkiezing in een generatie".

Johnson beloofde dat hij zijn brexitdeal als hij wordt herkozen meteen weer zal voorleggen aan het parlement. "Dan kunnen we de brexit afronden in januari en deze onzekerheid achter ons laten", zei de premier tegen juichende aanhangers.

Koploper peilingen 

Het Britse Lagerhuis stemde eind vorige maand met grote meerderheid in met vervroegde verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de patstelling rond de brexit, die herhaaldelijk is uitgesteld. De partij van premier Johnson gaat momenteel aan kop in de peilingen. De verkiezingen vinden op 12 december plaats. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

In het oog van de brexitstorm: de Britse verkiezingen komen eraan

Tweede man van Labour stopt

De tweede man van de grootste Britse oppositiepartij stopt bij de komende verkiezingen. Tom Watson schrijft aan partijleider Jeremy Corbyn daar "om persoonlijke, niet om politieke redenen" toe besloten te hebben. Watson blijft nog wel aan als plaatsvervangend partijleider tot de verkiezingen.

Watson overleefde in september een poging van critici hem op een partijconferentie buitenspel te zetten. Zij wilden zijn functie binnen de partij helemaal afschaffen. Binnen het linkse Labour bestaat veel verdeeldheid over de brexit. Watson behoort tot de vleugel die wil dat de partij een uitgesproken antibrexit-standpunt inneemt.

De brexit-soap in twee minuten

Het begon in het Verenigd Koninkrijk met een simpele vraag: in of uit de Europese Unie? Maar het eindigde in een politieke chaos.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore