Ga naar de inhoud
Vanuit rijdende auto

Nederlandse advocaat vlak over grens met Duitsland neergeschoten vanuit rijdende auto

De plek van de schietpartij Beeld © SPS Media

In het Duitse Gronau, vlak over de grens bij Enschede, is een Nederlandse advocaat neergeschoten.

Het gaat om de 43-jarige Philippe Schol van een advocatenkantoor in Enschede. Hij is zwaargewond, maar wel aanspreekbaar. De man werd vanuit een rijdende auto beschoten toen hij over straat liep. 

Motief onduidelijk

Wie er achter de schietpartij zit, en wat het motief ervan is, is nog niet duidelijk. De politie is op zoek naar een kleine witte auto met Nederlands kenteken. Daarin zouden meerdere personen hebben gezeten.

Duitse én Nederlandse agenten zijn met een klopjacht bezig. De straat waarin de schietpartij plaatsvond, is afgesloten, en er wordt sporenonderzoek gedaan. Kinderen van een nabijgelegen kinderdagverblijf worden binnengehouden.

Driekwart
Lees meer
Driekwart van de strafrechtadvocaten voelt zich niet veilig na moord Wiersum

'Ernstig bedreigd'

Volgens de regionale krant Tubantia, die zich beroept op 'betrouwbare bronnen', werd de advocaat al geruime tijd ernstig bedreigd. Hij zou zelfs enige tijd persoonsbeveiliging hebben gekregen.

Schol, die door een collega 'een enorm goede en integere vent met een hoog rechtvaardigheidsgevoel' wordt genoemd, heeft de afgelopen jaren zeer beladen zaken onder zich gehad. Zo was hij curator in het faillissement van Olympic Gym, een sportschool in Hengelo.

In de clinch

De afhandeling van dit bankroet had nogal wat voeten in de aarde. De vestiging van deze sportschoolketen in het nabijgelegen Losser werd een maand geleden beschoten en gesloten door de burgemeester. 

Volgens de deken van de orde van advocaten in Overijssel, Carl Luttikhuis, zou de schietpartij verband kunnen houden met het faillissement van de sportschool en de rol van Schol daarin. "Philippe Schol is curator in dit faillissement en het is mij bekend dat hij nogal in de clinch heeft gelegen met de bestuurder van deze sportschool", zegt hij in Tubantia.

Beelden plek waar advocaat Schol werd neergeschoten en eerste hulp kreeg

00:35
De Nederlandse advocaat Philippe Schol is neergeschoten in Gronau, vlak over de grens bij Enschede.

Grens overschreden

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft 'geschokt' gereageerd op de beschieting van de Enschedese advocaat Philippe Schol. "Eerder al is met de moord op Derk Wiersum een grens overschreden. De veiligheid van advocaten verdient serieuze aandacht en toereikende middelen", schrijft de NOvA op Twitter.