Afzettingsprocedure

Ex-ambassadeur VS doet boekje open over Trump

05 november 2019 17:06 Aangepast: 05 november 2019 17:40
Beeld © EPA

In de VS zijn opvallende getuigenissen openbaar gemaakt over president Trump. Zijn voormalige ambassadeur in Oekraïne zegt dat ze zich door het Witte Huis bedreigd voelde, onder andere om positief over Trump te twitteren.

Marie Yovanovitch was tot begin deze zomer de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne. Haar verklaring legde ze vorige maand al af, maar hij is nu openbaar. Yovanovitch zegt dat ze zich als ambassadeur geïntimideerd voelde door haar eigen regering. Zelfs Oekraïense ambtenaren zouden haar hebben gewaarschuwd dat ze doelwit zou kunnen worden van een lastercampagne uit het Trump-kamp.

Wantrouwen

Ambassadeur Yovanovitch zou namelijk niet worden vertrouwd door het Witte Huis. Naar eigen zeggen was dit omdat ze weigerde mee te werken aan een onderzoek naar de zakelijke activiteiten van Joe Bidens zoon in Oekraïne. Donald Trump wilde graag zo’n onderzoek. De Amerikaanse president drong er zelfs op aan in een gesprek met zijn Oekraïense collega Zelensky.

De Democraten vinden dat Trump daarmee zijn rol als president heeft misbruikt voor zijn eigen verkiezingscampagne. Joe Biden is namelijk een mogelijke concurrent van Trump bij de presidentsverkiezingen in 2020. Naar aanleiding van het telefoongesprek hebben de Democraten een afzettingsprocedure van de Republikeinse president in gang gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Trump afzetten is kansloze exercitie, maar Democraten willen gewoon iets doen'

In het telefoongesprek van Trump en Zelensky wordt ook de naam genoemd van Yovanovitch, dan nog ambassadeur. De Amerikaanse president noemt haar 'slecht nieuws' en zegt dat ze 'nog wel wat dingen gaat doormaken'. In haar verklaring zegt Yovanovitch geschokt te zijn geweest na het horen van het telefoongesprek. "Ik wist niet precies wat het betekende", zegt ze. "Ik maakte me grote zorgen en dat doe ik nog steeds."

Iets aardigs twitteren

Een andere naam die veel in de net gepubliceerde verklaringen wordt genoemd, is die van Rudy Giuliani, de persoonlijk advocaat van Trump. Giuliani zou van ambassadeur Yovanovitch hebben geëist positief over Trump te twitteren als zij haar functie zou willen houden. Kort na het gesprek met Giuliani moest ze terugtreden als ambassadeur.

In de VS kom je niet zomaar van de president af

Onze correspondent Erik Mouthaan legt uit hoe de president van Amerika ontslagen kan worden.

Naast het verhoor van Yovanovitch is ook een tweede verhoor openbaar gemaakt: dat van Micheal McKinley. Hij is was een adviseur van de minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo. McKinley zou Pompeo meerdere malen hebben gevraagd om het op te nemen voor Yovanovitch toen zij in diskrediet werd gebracht door Giuliani. Mike Pompeo ontkent dat dit is gebeurd. Volgens hem heeft MicKinley zijn bezorgdheid nooit met hem gedeeld.

Democraten blij

De verklaringen komen de Democraten goed uit. Ze tonen namelijk aan dat president Trump zijn werk als president en zijn verkiezingscampagne niet gescheiden houdt. De verklaringen tonen maar een glimp van de geheime afzettingsprocedure. Verwacht wordt dat binnenkort meer getuigenverklaringen openbaar worden gemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore