Brits parlement

Dit is de nieuwe Mr. Speaker die vanaf nu 'Order!' mag roepen

04 november 2019 22:57 Aangepast: 04 november 2019 23:43
Lindsay Hoyle is de nieuwe Mr. Speaker Beeld © AFP

Order! Het Britse Lagerhuis heeft een nieuwe voorzitter. Het is de 62-jarige Lindsay Hoyle. Hij volgt de flamboyante John Bercow op als Mr. Speaker. 

Hoyle moest het opnemen tegen zes andere kandidaten. Er waren meerdere stemrondes nodig en de Labour-politicus kreeg in de beslissende ronde de meeste stemmen. Hij was al getipt als favoriet. 

Slepen

Een oude traditie schrijft voor dat de nieuwe voorzitter naar de voorzittersstoel wordt gebracht. Parlementsleden slepen hem er dan naartoe. Vanaf deze plek moet Lindsay Hoyle als voorzitter de rust zien te bewaren, in het vaak chaotische parlement. 

Hoyle wil een neutrale, transparante voorzitter worden, die het anders wil gaan aanpakken dan zijn voorganger. Hij wil meer rust brengen. "We moeten ervoor zorgen dat er respect in acht wordt gehouden", zei hij. De vorige voorzitter, John Bercow, leek juist in zijn element als het er fel aan toe ging. 

Boris de papegaai

De Britse krant The Times heeft een opvallend weetje over de nieuwe Mr. Speaker. Hoyle heeft een vier jaar oude papegaai, genaamd Boris, vernoemd, inderdaad, naar de huidige premier. De papegaai kan volgens de krant "Order! Order!" roepen, net als wat zijn baasje straks gaat doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Populaire 'Mister Speaker' neemt afscheid: wat gaat John Bercow doen?

Hoyle sprak bij zijn benoeming over zijn dochter die twee jaar geleden uit het leven stapte. Hij heeft het daar nog altijd moeilijk mee. "Er is een persoon die er niet is. Mijn dochter Natalie. Ik had graag gewild dat ze er zou zijn."

Partijloos

Hoyle zat sinds 1997 in het Britse parlement voor oppositiepartij Labour. Als voorzitter is hij vanaf nu officieel partijloos. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore