Nu afgekickt

Drie jaar en een afkickkliniek later gaat 'heroïnemoeder' weer viral

05 november 2019 02:54 Aangepast: 05 november 2019 13:15
Na drie jaar gaat de 'heroïnemoeder' opnieuw viral. Beeld © Hope Police Department / Ali Elizabeth Photography and Key Words Co.

Met de heroïnenaald nog in haar hand ging Erika Hurt in 2016 viral. De foto waarop ze compleet van de wereld in haar auto zat, met haar zoontje op de achterbank, werd een bekend beeld van de Amerikaanse heroïne-epidemie. Nu is ze afgekickt, en gaat ze opnieuw viral.

Heroïne maakte de afgelopen jaren een ware comeback in de Verenigde Staten. 2015 was het eerste jaar waarin Amerikanen meer heroïne gebruikten dan elke andere harddrug. Met tienduizenden verslaafden en duizenden doden als gevolg. 

Families bleven vaak verbijsterd achter, zag correspondent Erik Mouthaan in 2016. In de tussentijd is er maar weinig veranderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder VS vraagt met schokkende foto aandacht voor heroïneverslaving

Bijna fatale overdosis

In 2016 werd een overdosis de Amerikaanse Erika Hurt bijna fataal. Ze werd door een politieagent gevonden in haar auto terwijl ze de heroïnenaald nog vast had. Haar zoontje, op dat moment nog geen tien maanden oud, zat huilend op de achterbank.

Hulpverleners brachten Hurt naar het ziekenhuis en kregen haar weer bij zinnen. De agent die haar gevonden had, postte een foto van haar op sociale media. De politie deelde de foto 'om te laten zien hoe ernstig de Amerikaanse heroïne-epidemie is'.

Hét gezicht van de drugsproblematiek

Die foto, waarop je Hurt buiten bewustzijn achter haar stuur ziet zitten, ging viral en bleef een iconisch beeld. 

Hurt zag de foto op televisie, vanuit de besloten afkickkliniek waar ze verplicht voor behandeling naartoe moest. Het beeld liet haar niet los en ze bedacht: zo gaat het niet langer. Na dat 'slechtste moment in haar leven' beloofde Hurt zichzelf dat ze haar leven zou beteren.

Opnieuw viral

Nu, drie jaar later, gaat ze opnieuw viral. Trots meldt ze op Facebook dat ze al drie jaar volledig is afgekickt. Ze plaatste een serie foto's, waarop ze met haar zoontje te zien is.

Hurt houdt een bordje vast: "Narcan (het medicijn dat ze in het ziekenhuis kreeg, red.) redde mijn leven". Haar zoontje pronkt: "Ik heb mijn moeder terug". De foto's zijn al meer dan 110.000 keer gedeeld en al 25.000 mensen reageerden op het bericht. 

'Diep gegaan'

De inmiddels 28-jarige Hurt vertelt in het Amerikaanse programma Good Morning America over haar traject. "Ik hoop dat mensen zien hoe diep ik ben gegaan. Andere verslaafden krijgen zo misschien ook de hoop dat ze alsnog af kunnen kicken."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore