Propaganda

Iran vervangt anti-Amerikaanse teksten bij ambassade: 'Toeristen begrepen het niet'

04 november 2019 22:21 Aangepast: 04 november 2019 22:52
Nieuwe muurschildering bij de voormalige Amerikaanse ambassade in Iran Beeld © EPA

Amerika is 'de grote Satan' en om dat land te verslaan moeten Iraniërs bereid zijn zich 'op te offeren'. Dit soort anti-Amerikaanse teksten staan al decennia op de muur van de voormalige Amerikaanse ambassade in Iran. Maar nu niet meer: de teksten zijn vervangen door illustraties.

De boodschap is niet gewijzigd, maar de gedachte is dat het zo beter overkomt. "We hebben een 180-graden draai gemaakt", zegt Saber Sheikhrezaie (33). Hij is grafisch ontwerper en staat aan het hoofd van een team dat verantwoordelijk is voor de nieuwe muurschilderingen.

"Voor buitenlandse toeristen waren de slogans door de taalbarrière moeilijk te begrijpen. Daarom gebruiken we geen teksten meer."

Oude muurschilderingen met slogans zijn vervangen (archief) Oude muurschilderingen met slogans zijn vervangen (archief)

Op een van de schilderingen zien we een afgebrokkeld vrijheidsbeeld, een ander toont een Amerikaanse drone die wordt neergehaald, en weer een ander laat doodskoppen in een plas bloed zien. Ze laten er geen misverstand over bestaan wie de vijand is.

Muurschildering met doodskoppen in bloed Muurschildering met doodskoppen in bloed
Muurschildering van Amerikaanse drone die wordt neergehaald. Muurschildering van Amerikaanse drone die wordt neergehaald.

Het moment van de onthulling van de nieuwe schilderingen, afgelopen weekend, is niet zomaar gekozen. Het is precies veertig jaar geleden dat Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in hoofdstad Teheran bestormden. Op 4 november 1979 werden meer dan 50 Amerikanen gegijzeld. De VS stond machteloos. Pas na 444 dagen kwamen ze vrij.

Relatie VS-Iran

Lange tijd hadden de Verenigde Staten een goede relatie met de pro-westerse machthebbers in Teheran. De Iraanse revolutie maakte daar in 1979 een einde aan. Het land werd vanaf dat moment een streng-islamitische republiek, geleid door een geestelijke, ayatollah Khomeini.

"De gebeurtenissen op de ambassade zijn in het Iraanse collectieve geheugen geschreven," zegt Midden-Oosten correspondent Olaf Koens. "Het is een van de markeerpunten van de geschiedenis van Iran."

De relatie met de VS is nu niet veel beter dan toen. Even leek het alsof er iets ging veranderen. In 2015 kwam er een nucleaire deal met het Westen en de sancties werden deels opgeheven. Dat is sinds vorig jaar voorbij, nadat Trump zijn steun introk voor de atoomdeal. Koens: "Iran zoekt de confrontatie en het Westen is nog altijd de vijand."

Tijdlijn Iran-akkoord: sancties ruilen tegen kernprogramma

President Obama zette in 2015 handtekening onder de deal, maar zijn opvolger Donald Trump is niet gecharmeerd van het akkoord.

Niet alleen voor toeristen

Volgens de grafisch ontwerper waren de originele werken verouderd en kunnen de nieuwe schilderingen weer jaren mee. Volgens Koens is het logisch dat het regime de oude schilderingen heeft vervangen.

"Voor veel jongeren is het iets uit een ver verleden. Een van de eerste dingen die je opvalt als je nu in Teheran komt is dat het helemaal niet zo anti-westers is. Sterker nog: het Westen is razend populair, zeker de westerse levensstijl die met moeite - maar toch - doorsijpelt door de tralies die het regime heeft opgeworpen."

Volgens Koens weten jonge Iraniërs dankzij sociale media en andere behendige manieren om de censuur te omzeilen, heel goed wat er in de wereld en in hun eigen land speelt. "Nieuwe graffiti of propagandaposters hebben de Iraanse jongeren niet nodig."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore