Ga naar de inhoud
Pleitte voor verzoening

Franse verzetsheldin Yvette Lundy (103) overleden

Yvette Lundy in 2017. Beeld © Francois Nascimbeni / AFP

Franse verzetsheldin Yvette Lundy is op 103-jarige leeftijd overleden in de Noord-Franse gemeente Épernay. Tijdens de Tweede Wereldoorlog hielp ze vluchtelingen en verzetsstrijders. Ze belandde uiteindelijk in de concentratiekampen Ravensbrück en Buchenwald.

Lundy was de jongste van zeven kinderen. Tijdens de oorlog hielp ze Joden, mannen die niet tewerkgesteld wilden worden in Duitsland en gevluchte krijgsgevangenen. Ook verzorgde ze onderdak voor geparachuteerde strijders van de Vrije Franse Strijdkrachten, opgericht door generaal De Gaulle. 

De Gestapo arresteerde de destijds 28-jarige onderwijzeres in 1944 in de school waar ze werkte. Haar zuster Berthe en haar broers Lucien en Georges werden ook gearresteerd. Lucien kwam in Auschwitz terecht. Georges, die onderduikers verborg op zijn boerderij, was de enige die de gevangenschap niet overleefde.

Kenau:
Lees ook:
Kenau: waar zijn de moderne verzetsvrouwen?

Verzoening

In April 1945 werd Lundy bevrijd door het Rode Leger, een maand later was ze terug in Frankrijk. Tot 1959 zweeg ze over haar ervaringen, maar daarna bezocht ze scholen om haar verhalen te vertellen aan zowel Franse en Duitse jongeren. Ze pleitte voor verzoening.

Haar werk was populair en inspireerde veel mensen. In de film Korkoro (2009) over de nazi-vervolging van Roma en Sinti, baseerde Franse regisseur Tony Gatlif de rol van Mademoiselle Lise Lundi op Lundy.

Hoogste onderscheiding

Het voormalige verzetslid werd twee jaar geleden benoemd tot een officier van de Légion d'Honneur. De in 1802 door Napoleon Bonaparte in het leven geroepen Franse onderscheiding is de hoogste die een burger kan krijgen.

Het lukte Lundy niet om de verschrikkingen van de oorlog achter zich te laten. "Ik denk zelfs tegenwoordig nog dagelijks aan het kamp. Vaak 's avonds, voordat ik in slaap val", vertelde ze in 2017.