Ga naar de inhoud
Buitenland

Beurswaakhond keurt beursgang van Saudi Aramco goed

Saudi Aramco-CEO Amin Nasser bevestigt de beursgang tijdens een persconferentie. Beeld © AFP

Saudi Aramco gaat naar de beurs in Saudi-Arabië. Dat heeft het staatsolieconcern vandaag op Twitter bevestigd na het bericht dat de Saudische beurswaakhond (CMA) de voorgenomen beursgang goedkeurt.

Het gaat om 'een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf', aldus bestuursvoorzitter Yasir al-Rumayyan. De waarde van de aandelen wordt in de komende weken bepaald, voordat beleggers zich voor de aandelen kunnen inschrijven.

'Groen
Lees ook:
'Groen licht voor beursgang Saudi Aramco, aankondiging volgt snel'

Meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf

Bij de beursgang brengt Saudi Aramco waarschijnlijk een belang van 1 tot 2 procent naar de beurs in de Saudische hoofdstad Riyad, om later een internationale notering toe te voegen. Daarbij wordt het bedrijf mogelijk gewaardeerd op zo'n 1500 miljard tot 2000 miljard dollar, waarmee het concern direct het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld zou worden. Volgens televisiezender Al Arabiya brengt het olieconcern op 10 november het prospectus uit.

Wereldwijd wordt al heel lang op de megabeursgang gewacht. Eerder dacht iedereen dat de Saudi's de stap vorige maand al zouden aankondigen. Maar toen kwamen er opeens berichten dat de aankondiging werd uitgesteld. Dat had naar verluidt te maken met de droneaanval op enkele Saudische olie-installaties in september. Zorgen bij investeerders over de gevolgen daarvan moesten worden weggenomen.

Oliemarkt
Lees ook:
Oliemarkt opgeschrikt door aanval: 'Noodaggregaat van de markt ligt stil'

Investeringsfonds

De inkomsten van de beursgang komen ten goede aan een nieuw investeringsfonds. Daarmee wil kroonprins Mohammed bin Salman het land in 2030 minder afhankelijk maken van olie-export.

Saudi Aramco is de grootste en meest winstgevende oliemaatschappij ter wereld. Het bedrijf pompt 10 procent van de wereldproductie aan olie op.