2100 kilometer kustlijn

Braziliaanse stranden overspoeld met olie: Griekse tanker verdacht

01 november 2019 22:44 Aangepast: 01 november 2019 22:45
Honderden stranden werden overspoeld met ruwe olie. Beeld © EPA

De Braziliaanse autoriteiten denken te weten wie er verantwoordelijk is voor de enorme milieuramp die zich de afgelopen maanden voltrok. Sinds begin september zijn honderden Braziliaanse stranden overspoeld met ruwe olie.

De autoriteiten hebben nu de Griekse olietanker NM Bouboulina op de korrel. De koers van het schip zou overeen komen met de locatie en het moment waarop de olie waarschijnlijk is gelekt. 

Satellietopnames

Dat moment kon worden ontdekt door satellietopnames uit eind juli, waarop een enorme plas drijvende olie te zien is op ruim 700 kilometer van de Braziliaanse kust. 

Vanaf begin september begon die olie aan te spoelen op de stranden. Tot nu toe is meer dan 2100 kilometer aan kustlijn overspoeld met olie. Lange tijd had niemand een idee waar het vandaan kwam. Uit onderzoek bleek wel dat de olie afkomstig was uit de olievelden van Venezuela.

Al maanden zijn vrijwilligers in het land bezig in stranden schoon te maken Al maanden zijn vrijwilligers in het land bezig in stranden schoon te maken

De verdenking ging vervolgens al snel uit naar een illegale olietransactie, waarbij olie op zee van de ene naar de andere tanker wordt overgepompt om uit het zicht van de autoriteiten te blijven. Tegen Venezuela zijn internationale sancties van kracht. 

Grootste milieuramp

Brazilië noemt het een van de grootste milieurampen uit de geschiedenis van het land. Met veel populaire stranden besmeurd heeft ook het toerisme een flinke knauw gekregen.  

De Griekse tanker die nu verdacht wordt, was op weg naar Maleisië waar het zijn transponder uitschakelde om niet langer te traceren te zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het oliemysterie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore