Ga naar de inhoud
Beschermingsprogramma

MH17-verdachte Tsemach: 'Nederland bood mij paspoort en huis aan'

Vladimir Tsemach Beeld © EPA

MH17-verdachte Vladimir Tsemach heeft in een interview gezegd dat Nederland hem onder meer een paspoort en een huis heeft aangeboden tijdens verhoren in de Oekraïense hoofdstad Kiev, eerder dit jaar. Tsemach ontkent in het gesprek elke betrokkenheid bij de MH17-ramp.

"Ik wist net zoveel als de gewone bevolking", zegt Tsemach. "Pas op de avond of op de dag na de ramp kwam ik erachter wat er was gebeurd." Dat is opmerkelijk, want Tsemach was ten tijde van de ramp commandant bij de luchtafweer in de buurt van de rampplek. Het internationale onderzoek heeft hem aangemerkt als verdachte.

Het interview met Tsemach is te zien in een video van RIA Novosti, een Russisch staatspersbureau.

MH17-verdachte
Lees ook:
MH17-verdachte vermoedelijk al in rebellengebied, uitlevering lijkt onmogelijk

In juni 2019 werd Tsemach uit zijn huis ontvoerd door de Oekraïense geheime dienst. Dat was een spectaculaire operatie, omdat Tsemachs huis zich bevindt in het door Rusland gesteunde rebellengebied in het oosten van Oekraïne. Bij die operatie kwam een Oekraïense commando om het leven. Een ander verloor zijn been.

'Niet in onderhandeling'

Tsemach werd in een Oekraïense cel gezet. Daar werd hij naar eigen zeggen bezocht door mensen van justitie uit Australië en Nederland. Op de vraag of zij Tsemach onder druk zetten, zegt hij in het interview: "Ze boden een getuigenbeschermingsprogramma aan, een paspoort en een huisje in Nederland om een of andere reden. Dat verbaasde me: waarom niet in Australië?" Met een glimlach voegt hij eraan toe: "Ik besloot om niet in onderhandeling te gaan."

Hier bekent Tsemach het bezit van de Buk-raket

01:01
Dit is een oud fragment uit een interview met Vladimir Tsemach. Hier lijkt de MH17-verdachte zijn mond voorbij te praten. Uit onderzoek blijkt dat Tsemach hier 'buk' zegt.

De MH17-verdachte zag het kennelijk niet zitten om in Nederland verder te leven. "Ik voel me toch vertrouwder op plekken die dicht bij me staan." Daarmee doelt Tsemach op Rusland. Daaraan werd hij in september 2019 uitgeleverd bij een grote gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland.

Die ruil wordt gezien als een belangrijke stap in het vredesproces tussen die landen, maar Nederland was boos omdat Tsemach werd uitgeruild. Tsemach hoort niet bij de vier verdachten tegen wie in maart 2020 een rechtszaak begint, maar het Openbaar Ministerie wilde Tsemach graag beschikbaar houden voor het onderzoek. Nu Tsemach in Rusland zit, lijkt die kans verkeken.

'Ze spraken goed Russisch'

In het interview vertelt Tsemach ook over de vertegenwoordigers van Nederland en Australië die hem in de cel kwamen opzoeken. "Die waren duidelijk in 'onze' Slavische gezinnen opgevoed", zegt Tsemach in het interview. "De Nederlandse vertegenwoordiger heette Ara Chatarjan, al weet ik de achternaam niet precies meer, maar in ieder geval iets Armeens. Hij spreekt uitstekend Russisch, zonder accent."

Het Openbaar Ministerie wil niet op de uitspraken van Tsemach reageren.

De beelden van Tsemachs uitlevering

01:12
Tot afgrijzen van Nederland zet de MH17-verdachte voet aan veilige grond in Moskou.