Scholen gesloten

Noodtoestand New Delhi om smog: 5 miljoen maskers uitgedeeld

01 november 2019 16:35 Aangepast: 01 november 2019 17:17
De smog in New Delhi ligt als een deken over de stad. Beeld © EPA

De hoofdstad van India New Delhi is bedekt met een zeer dikke laag smog. De lucht is zo vervuild, dat de autoriteiten een medische noodtoestand hebben uitgeroepen. Er worden maskers uitgedeeld aan de bevolking en scholen blijven tot in ieder geval dinsdag gesloten.

Het is geen verrassing: de luchtkwaliteit in New Delhi is al lange tijd ondermaats, net als in veel andere steden in India.

'Gaskamer'

De minister-president van New Delhi vergelijkt de situatie in zijn stad met die van een 'gaskamer'. Hij draagt de inwoners van New Delhi op de maskers te dragen en zoveel mogelijk binnen te blijven, om te voorkomen dat de giftige lucht tot gezondheidsproblemen leidt. 

De BBC schrijft dat er vijf miljoen maskers zijn uitgedeeld. Ook hebben de autoriteiten tijdelijke restricties voor het verkeer en alle bouwprojecten in de stad ingesteld.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) is de lucht in New Delhi negen keer meer vervuild dan wat door de de organisatie als normaal wordt gezien. In de hoofdstad ligt de dichtheid van kleine deeltjes in de lucht op 533 microgram per kubieke meter, terwijl de WHO beveelt dat deze waarde niet boven de 25 microgram per kubieke meter mag liggen.

Hoogtepunt

In de maanden november en december bereikt de smog in New Delhi traditioneel gezien een piek vanwege een samenloop van omstandigheden. Boeren in de omliggende staten van de hoofdstad steken de overblijfselen van hun gewassen in brand om hun velden vrij te maken.

Ook wordt er in deze periode traditioneel veel vuurwerk afgestoken ter ere van Diwali, een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Longarts: 'Ademen in India soms zo slecht als het roken van tien sigaretten'

Een andere redenen voor de dikke laag smog, is de uitstoot die vrijkomt bij fabrieken, verkeer en bouwprojecten. Veruit de grootste vervuilers zijn momenteel de boeren die hun landerijen in de brand zetten.

De rook die daarbij vrijkomt is een dodelijke cocktail van fijnstof, koolstofdioxide, stikstofdioxide en zwaveldioxide.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore