Wel in Biergarten

Geen sigaretje meer in de après-skihut: rookverbod in Oostenrijk

01 november 2019 13:13 Aangepast: 01 november 2019 13:14
De sigaret wordt steeds minder vaak opgestoken. Beeld © EPA

Rokers die naar Oostenrijk op wintersport gaan, moeten er rekening mee houden dat ze daar in een skihut geen sigaretje meer op kunnen steken. Vanaf vandaag is in het Alpenland een rookverbod ingegaan.

Dat betekent dat roken in openbare gelegenheden zoals restaurants en cafés niet meer is toegestaan. Het verbod betreft in principe alle zaken waar eten en drank worden verkocht.

Wel in Biergartens

In Biergartens (horeca in de buitenlucht) mag wel nog gerookt worden. En waar in Nederland binnenkort de rookruimtes verboden zijn, zijn die wel gewoon toegestaan in Oostenrijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

10 jaar rookverbod in de horeca: 'vrijwel nergens meer gerookt'

Het heeft lang geduurd voordat het rookverbod er in Oostenrijk doorheen kwam. Na langdurige discussies werd het in juli goedgekeurd. Alleen de populistische partij FPÖ was toen tegen. In 2017 dwarsboomde die partij al een rookverbod, tot ongenoegen van veel Oostenrijkers en de medische sector. 

Kwart Oostenrijkers rookt

Er werd een petitie tegen roken gestart, die werd ondertekend door zo'n 900.000 mensen. Toen de FPÖ in mei dit jaar de regering verliet, werd de weg vrijgemaakt voor het rookverbod.

In Oostenrijk rookt ongeveer 25 procent van de bijna negen miljoen inwoners. Het Europese gemiddelde ligt op 18 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Niet roken in de auto of op terras; in het buitenland gaat rookverbod verder

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore