Ga naar de inhoud
Wel celstraf

Spaanse rechter: geen sprake van verkrachting als meisje bewusteloos is

Drie van de verdachten van de groepsverkrachting van een meisje (14) bij de rechtbank Beeld © EPA

Een rechter in Barcelona heeft vijf mannen die een bewusteloos 14-jarig meisje hebben misbruikt, vrijgesproken van verkrachting. Zij zijn wel veroordeeld voor seksueel misbruik.

De rechter zegt in de motivatie van zijn vonnis dat er geen sprake kan zijn van verkrachting omdat de tiener bewusteloos was en de mannen geen geweld hebben hoeven gebruiken. Volgens de Spaanse wet is er alleen sprake van verkrachting als er fysiek geweld of intimidatie is gebruikt.

Alcohol en drugs

De verdachten hebben nu celstraffen gekregen van tien tot twaalf jaar voor seksueel misbruik, meldt de BBC. Als ze waren veroordeeld voor verkrachting, waren de straffen hoger geweest: tussen de 15 en 20 jaar.

Het meisje was volkomen van de wereld na het gebruik van alcohol en drugs. De mannen verkrachtten haar beurtelings in een verlaten fabriek.

'Nederlandse
Lees meer
'Nederlandse vrouw slachtoffer van groepsverkrachting in Blanes'

DNA op ondergoed

Het meisje zei tijdens het proces dat zij zich nog maar weinig van de avond herinnerde, maar dat een van de mannen met een pistool stond te zwaaien. Alle vijf verdachten ontkennen schuld, hoewel van een van hen DNA op het ondergoed van het meisje is gevonden.

Eerder dit jaar draaide de Spaanse Hoge Raad een vonnis in een soortgelijke zaak nog terug. De wetgeving rond verkrachting ligt in Spanje al enige tijd zwaar onder vuur.