Origineel uit 2017

'Foto die Trump twitterde van huldiging hond is nep'

31 oktober 2019 01:13 Aangepast: 31 oktober 2019 09:35
Het origineel uit 2017 en de bewerking van president Trump. Beeld © EPA / Twitter Donald Trump

Gisteren twitterde de Amerikaanse president Donald Trump een (vrij slecht) gefotoshopte foto. Te zien is de huldiging van de hond die betrokken was bij de opsporing van IS-leider Al-Baghdadi. Al gauw bleek echter dat die foto nep is.

Vlak nadat de president de foto op Twitter plaatste, viel het veel gebruikers al op dat het leek alsof de hond erin gefotoshopt was. De New York Times had de waarheid al snel boven tafel: de foto is inderdaad bewerkt en het origineel stamt uit 2017 .

Oorlogsveteraan McCloughan

Op de foto die Trump twitterde staat de hond die hielp bij de opsporing van IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi. Op het origineel staat oorlogsveteraan James C. McCloughan. Hij kreeg in juli 2017 van Trump de hoogste onderscheiding voor 'moed in de strijd'.

De huldiging van James C. McCloughan in juli 2017. De huldiging van James C. McCloughan in juli 2017.

Die kreeg McCloughan omdat hij in 1969 tijdens de Vietnamoorlog het leven van tien soldaten redde. Hoewel hij was geraakt door granaatscherven, rende hij meerdere keren het slagveld op om zijn kameraden te redden.

De 73-jarige McCloughan laat in een reactie aan de New York Times weten dat hij wel geamuseerd is door de tweet van Trump. Hij moest lachen toen hij de twee afbeeldingen vergeleek. "Dit laat zien dat de hond deel uitmaakt van een team van heldhaftige mensen", vertelde McCloughan.

'De president verspreidt nep-nieuws'

Correspondent Erik Mouthaan vraagt zich echter af of de foto een voorbode wordt voor de verkiezingen. 'Kun je zeggen: whatever, grapje, zeur niet. Maar: de president verspreidt nep-nieuws.'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse hondentrainer: 'Hond die Al-Baghdadi opspoorde, was van mij'

Update:

Conan krijgt overigens wel degelijk een heldenontvangst in Washington. Trump zegt in een tweet dat de hond 'ergens volgende week het Midden-Oosten verlaat om naar het Witte Huis te komen'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore