Ethiopische migranten

Jemenitisch dorp draait op mensensmokkel

30 oktober 2019 19:26 Aangepast: 30 oktober 2019 22:24
Ethiopische migrant laat zien hoe hij werd vastgebonden. Beeld © AP Still

Ze hopen op een beter leven als schoonmaker of arbeider in Saoedi-Arabië, de meer dan honderdduizend Ethiopiërs die jaarlijks de reis naar het olierijke land ondernemen. Maar de meesten komen niet verder dan Jemen. Hier staat ze een nachtmerrie te wachten.

Sinds de EU de smokkelroutes via de Middellandse Zee naar Europa zo goed als onmogelijk heeft gemaakt, wordt gezocht naar nieuwe routes. Het geluk wordt nu gezocht in de Golfstaten. Maar de reis ernaartoe gaat door het gevaarlijke Jemen – een land waarmee Saoedi-Arabië al jaren in oorlog is, en daarom een land dat in crisis verkeert.

Dit houdt Afrikaanse migranten, vooral Ethiopiërs, niet tegen. In 2018 kwamen 150.000 Afrikanen aan in Jemen. Dat is twee keer zo veel als het jaar daarvoor.

600 dollar

Vanuit Djibouti en over de Rode Zee zijn ze Afrika uit gesmokkeld. Voor zo’n 600 dollar beloven de smokkelaars hen naar de eindbestemming te brengen. Maar verder dan de Jemenitische kust komen ze meestal niet.

De reis gaat door woestijnen en over bergen. Het is snikheet en er is bijna niets te eten. De migranten zijn dan ook blij als ze na een tocht over de Rode Zee Jemen bereiken. Maar aan die kust nemen gewapende mannen hen mee naar Ras al-Ara, een dorp dat draait op mensensmokkel.

De route van de Ethiopische migranten. De route van de Ethiopische migranten.

Hun families worden gebeld en afgeperst om geld te betalen voor hun vrijlating. Ondertussen worden de migranten gemarteld en verkracht. Persbureau AP sprak met een aantal van deze migranten.

Verse littekens

Een Ethiopische man laat zien hoe hij elf dagen werd vastgebonden (foto: zie boven). Hij is geslagen en de littekens op zijn arm zijn vers. Zijn familie heeft 2600 dollar betaald om hem vrij te krijgen. Nu zit hij vast in Jemen. Hij kan niet terug naar Afrika en kan Saoedi-Arabië niet bereiken.

Een jong meisje vertelt door de smokkelaars te zijn verkracht. Het gebeurde vaker dan ze zich kan herinneren. Na twee weken werd ze vrijgelaten: ze had geen familie die haar kon uitkopen, en de smokkelaars gaven het op. Ook zij zit nu vast in Jemen.

De Jemenitische regering ontkent dat dit gebeurt. Daarom wordt niets aan deze misstanden gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VN stuurt missie naar Jemen voor wapenstilstand en noodhulp

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore