23 aanklachten

Bedrijf verkocht donorlichamen aan Amerikaanse leger voor bomtesten

30 oktober 2019 13:24 Aangepast: 30 oktober 2019 13:26
Onderzoek van de FBI bij Biological Resource Center Beeld © Screenshot ABC15

In de Verenigde Staten is een rechtszaak begonnen tegen een bedrijf dat lichamen van overledenen verkocht aan onder andere het Amerikaanse leger. Nabestaanden dachten dat de lichamen werden gedoneerd aan de wetenschap, maar in plaats daarvan gebruikte het leger de lichamen om explosieven op te testen.

Het Biological Resource Center in de Amerikaanse stad Phoenix, wordt ervan beschuldigd de overblijfselen van 23 mensen met een heel ander doel te hebben verkocht dan was afgesproken, schrijft Skynews. Zij zouden de nabestaanden misleid hebben door te zeggen dat de lichamen gedoneerd werden aan de wetenschap.

In de praktijk bleek later dat de lichamen verkocht werden aan andere bedrijven, waaronder ten minste twee lichamen aan het Amerikaanse leger. Daar werden de lichamen gebruikt bij schietoefeningen en het testen van bommen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Man doneert lichaam overleden moeder, leger VS blaast haar op

De zaak kwam aan het rollen toen Jim Stauffer het verhaal over zijn in 2014 overleden moeder naar buiten bracht. Haar lichaam zou ook worden gedoneerd aan de wetenschap. In plaats daarvan werd het lichaam door het Amerikaanse leger gebruikt voor een zogenaamde 'blast test'. Bij deze test werd het lichaam van de overleden vrouw op een stoel gebonden, waarna een bom onder het meubelstuk tot ontploffing werd gebracht.

Het papierwerk was volgens hem ook helemaal in orde. Bij alles wat met experimenten met explosies te maken had, had de familie 'nee' aangekruist, zei hij. Stauffer en zijn familie zijn onderdeel van 23 andere families die het bedrijf aanklagen. Biological Resource Center zou systematisch tegen mensen hebben gelogen over wat er met hun dierbaren zou gebeuren.

De moeder van Jim werd opgeblazen door het leger. De moeder van Jim werd opgeblazen door het leger.

Stauffer deed zijn schokkende ontdekking in 2016, na onderzoek van persbureau Reuters. Biological Resource Center ontving ruim 5000 euro per lichaam van het leger. Volgens militaire ambtenaren heeft het leger nooit formulieren van het bedrijf ontvangen en is ze op het hart gedrukt dat de families akkoord waren met de experimenten.

In 2014 deed de FBI volgens de lokale zender ABC15 al eens een inval bij het bedrijf. Toen werd een emmer met hoofden, armen en benen gevonden, lagen mannelijke genitaliën in koelkasten en stuitten agenten op uit elkaar gezaagde lichamen. Daarnaast werd een torso gevonden waarvan het hoofd was verwijderd en waar een ander hoofd op was genaaid. Iets dat volgens een FBI-agent deed denken aan een 'Frankenstein-lichaam'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Lugubere handel in lichamen zoals in VS kennen wij niet'

Ronald Bleys, hoogleraar Anatomie, zei eerder tegen RTL Nieuws dat wat er in Amerika is gebeurd, ondenkbaar is in Nederland. "Zoiets is nog nooit in ons land gebeurd en dat kan ook niet gebeuren. De lichamen die wij binnen krijgen, gebruiken wij voor onderwijs en wetenschap. Zo staat dat in de wet en we hanteren strikte protocollen."

In Nederland kunnen mensen die hun lichaam aan de wetenschap schenken, alleen in de academische ziekenhuizen terecht. In Amerika zijn er ook particuliere bedrijven actief, als een soort tussenpersonen, net zoals bijvoorbeeld het Biological Resource Center.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore