Foto gaat viral

Dit koppel trouwde in een brandend paradijs in Californië: mondkapjes vereist

30 oktober 2019 08:53 Aangepast: 30 oktober 2019 10:16
De foto van dit stel gaat viral. Beeld © Karna Roa/KMR Photography

Een oranje gloed, ernstige blik, mondkapjes voor het gezicht. Met een opvallende trouwfoto probeert een kersvers koppel uit Chicago aandacht te vragen voor de verwoestende bosbranden die het gebied weer teisteren.

Het was niet de trouwdag waar ze op hadden gehoopt: mooi weer, lekker eten, en vooral: een dag zonder zorgen. 

Evacueren

Nee, het liep heel anders voor het liefdespaar uit Chicago. Ze moesten op hun trouwdag in Sonoma County hun gasten laten evacueren en het diner op een andere plek houden, vanwege bosbranden die het droge land zoals elk jaar teisteren. Het landelijke gebied waar de bruiloft eigenlijk zou plaatsvinden, ging in vlammen op. 

Ook op andere plekken rond de baai van San Francisco was het zondag en maandag weer raak. Het vuur verspreidde zich door de harde wind razendsnel. 

Sinds afgelopen weken hebben al duizenden mensen moeten vluchten voor de bosbranden. Sinds afgelopen weken hebben al duizenden mensen moeten vluchten voor de bosbranden.

Vuur

Karna Roa, de trouwfotograaf die de ceremonie en het diner zou fotograferen, zag de zorgen en het verdriet van het kersverse echtpaar. En ze besloot daar iets mee te doen. Ze wilde dat in beeld brengen. 

Het resultaat is een trouwfoto waarop het echtpaar mondkapjes draagt. "Op de achtergrond geen Hawaiiaanse zonsondergang", zegt Karna over de foto, "maar verwoestend vuur."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Noodtoestand Californië om bosbranden, 180.000 mensen moeten vertrekken

Wat is er aan de hand? 

Verwoestende bosbranden, aangewakkerd door harde windstoten, grepen de afgelopen dagen om zich heen in Californië. De gouverneur van de Amerikaanse staat heeft daarop de noodtoestand uitgeroepen. Ten noorden van San Francisco zijn 180.000 mensen opgeroepen om te vertrekken.

Tienduizenden huizen verspreid over de staat worden bedreigd door het vuur. Uit voorzorg zaten een miljoen mensen eergisteren al zonder stroom. Leveranciers hebben de elektriciteit afgesloten uit angst dat beschadigde stroomdraden nieuwe branden kunnen veroorzaken. In totaal komen bijna 2,7 miljoen mensen zonder stroom te zitten. 

Nieuwe normaal?

Karna zegt dat dit de vierde bruiloft is in drie jaar die ze fotografeert en die werd verstoord door bosbranden. Regionale nieuwsmedia schrijven dat de situatie die Karna fotografeerde misschien wel 'het nieuwe normaal' wordt in San Francisco.

Gevreesd wordt namelijk dat de bosbranden alleen nog maar vaker zullen voorkomen, door de opwarming van de aarde. De branden in Californië zijn niet nieuw, ze keren vaak terug, maar dat ze zó snel terugkeren naar plekken waar ze eerder zijn geweest is een nieuw fenomeen, schreef de Volkskrant al eerder.

Sociale media 

Karna plaatste haar foto op Instagram, en verschillende buitenlandse media namen hem over. Daar is de fotograaf alleen maar blij mee.

"Het is goed dat hier aandacht voor komt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bosbranden Californië bedreigen nu ook beroemdheden uit Los Angeles

Evauatieplan

In Californië is een groot evacuatieplan opgestart. In de Bay Area, in het noorden van de staat, zijn 180.000 mensen opgeroepen te vertrekken.

Een besluit dat niet gemakkelijk wordt genomen, benadrukt gouverneur Gavin Newsom: "Mensen moeten luisteren naar de experts. Wanneer we zeggen dat je moet vertrekken, moet je vertrekken."

Sommigen deden dat halsoverkop in het holst van de nacht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore