Vliegramp 737 MAX

Amerikaans senaat: 'Boeing vond winst belangrijker dan veiligheid'

30 oktober 2019 02:04 Aangepast: 30 oktober 2019 10:57
Dennis Muilenburg, de hoogste baas van Boeing, stond de Amerikaanse senaat gisteren te woord. Beeld © AFP

De hoogste baas van Boeing moest zich gisteren voor de Amerikaanse senaat verantwoorden voor de crashes van de Boeing 737 MAX. Hij geeft toe dat er fouten zijn gemaakt.

Een jaar geleden stortte een Boeing 737 MAX van vliegmaatschappij Lion Air in zee bij Indonesië. Alle 189 inzittenden kwamen om. Het was de eerste van twee dodelijke ongelukken met het nieuwste type 737 van Boeing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogste baas Boeing moet zich verantwoorden voor crashes

De hoogste baas van Boeing, Dennis Muilenburg, stond gisteren voor de Amerikaanse senaat om zich te verantwoorden voor die ongelukken. "We hebben geleerd van de fouten en zijn aanpassingen aan het maken."

Kritiek op Boeing

Dat Boeing de hoofdschuldige van de ongelukken is, dat was al wel duidelijk. Het is niet voor niets dat er wereldwijd nog altijd vele Boeing 737 MAX-toestellen aan de grond staan.

Volgens de Amerikaanse senaat vond Boeing 'winst belangrijker vond dan veiligheid'. Ook zou de vliegtuigbouwer wel 'erg nauw en gezellig contact' met de toezichthouders hebben en zouden medewerkers de veiligheid niet altijd serieus genoeg nemen. Dat meldt de BBC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geplaagde 737 MAX blijft Boeing hard in de portemonnee raken

Medewerkers 'luchtig en nonchalant' over falende automatische piloot

Zo liet de Amerikaanse senator Roger Wicker weten de berichten die Boeing-medewerkers onderling uitwisselden 'zeer verontrustend' te vinden. De medewerkers zouden hebben geweten van de problemen met de automatische piloot, die uiteindelijk een belangrijke rol speelde bij de ongelukken. Volgens Wicker spraken de medewerkers daar 'luchtig en nonchalant' over.

Een andere senator, Richard Blumenthal, vond dat Boeing het goedkeuringsproces voor de 737 MAX had overhaast en zo een 'vliegende doodskist' creëerde. "Ze hebben meerdere zaken opzettelijk verhuld".

Nabestaanden laten foto's van de slachtoffers zien die omkwamen bij een van de vliegrampen met de 737 MAX. Nabestaanden laten foto's van de slachtoffers zien die omkwamen bij een van de vliegrampen met de 737 MAX.

Veel nabestaanden aanwezig

Hoewel Muilenburg toegaf dat het bedrijf fouten heeft gemaakt, weerlegde hij een flink deel van de kritiek ook. Zo had Boeing volgens de hoogste baas helemaal geen 'gezellig' maar juist zeer professioneel contact met toezichthouders.

Volgens de BBC waren veel nabestaanden van de slachtoffers van de vliegrampen aanwezig bij het verhoor. Veel van hen vinden dat Muilenburg af moet treden, omdat hij ontwijkend reageerde op veel van de beschuldigingen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Boeing betaalt 130.000 euro aan families slachtoffers 737 Max'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het duurt mogelijk nog langer voor Boeing 737 Max weer kan vliegen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore