Schietpartij bij moskee

84-jarige schutter Frankrijk 'wilde brand Notre Dame wreken'

29 oktober 2019 20:11
In Frankrijk heeft een 84-jarige man twee mensen neergeschoten. Beeld © EPA

De 84-jarige man die maandagmiddag het vuur opende bij een moskee in het Zuid-Franse Bayonne, heeft verklaard dat hij dat deed om de brand in de Notre Dame te wreken. Bij de schietpartij raakten twee mannen van 74 en 78 jaar gewond.

De man schoot eerst op het 74-jarige slachtoffer, dat voor de moskee op een stoel zat. De 78-jarige werd geraakt terwijl hij in een auto zat. Ook zou de man hebben geprobeerd brand te stichten bij de deur van de moskee. Kort daarna werd hij in zijn huis in Saint-Martin-de-Seignanx gearresteerd. In zijn auto werden een gasfles en een vuurwapen gevonden.

Psychiatrisch onderzoek

De man wordt psychiatrisch onderzocht, omdat het vermoeden bestaat dat hij geestelijk niet in orde is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Justitie Parijs: geen aanwijzing voor brandstichting Notre-Dame

President Emmanuel Macron schreef naar aanleiding van de schietpartij op Twitter dat Frankrijk 'haat nooit zal tolereren'. "Alles zal worden gedaan om de dader te straffen." Hij schreef ook dat hij er alles aan doet om islamitische landgenoten te beschermen.

Niet aangestoken

Bij de brand in de Notre-Dame ging op 15 april een groot deel van het dak van de 13de-eeuwse kathedraal verloren. Ook het torentje ging in vlammen op en stortte in. Mede daardoor werd een deel van het interieur verwoest. Uit onderzoek bleek dat de brand niet is aangestoken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

84-jarige man schiet twee mensen neer bij Franse moskee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore