Kritiek op overheid

Voormalig miss Iran al twee weken vast op vliegveld Manila

29 oktober 2019 11:54
Miss en activiste Bahari vreest voor haar leven bij deportatie naar Iran. Beeld © Facebook / Bahar Z Bahari

De Iraanse miss Bahareh Zare Bahari, die regelmatig kritiek uit op de Iraanse overheid, zit al bijna twee weken vast op het vliegveld van Manila. Ze mag het land niet in omdat ze op een internationale opsporingslijst staat. Volgens haar heeft Iran een valse zaak aangespannen om haar de mond te snoeren.

De Iraanse woont sinds 2014 op de Filipijnen en kwam terug van een reis naar Dubai. Bij aankomst op het vliegveld van Manila werd haar meegedeeld dat ze is aangeklaagd vanwege een mishandeling in Iran. Iran zou haar daarom op een internationale opsporingslijst hebben gezet, maar die zaak is volgens Bahari een 'grote leugen' om haar terugkeer naar Iran te forceren, zegt ze tegen CNN. Ze vreest voor haar leven als ze wordt gedeporteerd. 

Vrouwenrechten

Bahareh deed in 2018 namens Iran mee aan de Miss Intercontinental verkiezing in Manila. Volgens haar is de aanleiding voor het opsporingsbevel haar recente optreden tijdens een missverkiezing, waarbij ze de vlag van het voormalige Iraanse koningshuis en een foto van een criticus van de Iraanse overheid heeft getoond.

Een andere reden zou zijn dat ze zich uitspreekt over vrouwen- en mensenrechten in haar moederland. In Iran was ze lerares, omdat ze aan meisjes wilde leren 'dat ze geen dingen zijn, dat ze geen speeltjes zijn', vertelt ze aan CNN. "Ze zijn menselijk en ze hebben dezelfde rechten als jongens." 

Bahari deelt haar verhaal op Facebook:

'Valse zaak'

"Het Iraanse regime probeerde me negen maanden geleden al te laten deporteren, maar dat is niet gelukt", vertelt ze aan de Philippine Star. "Nu zijn ze een valse zaak gestart in Iran."

"Ik woon sinds 2014 op de Filipijnen en ben in die tijd nooit teruggegaan naar Iran", zegt ze tegen CNN. "Hoe kan verdacht worden van iets dat in Iran gebeurd is terwijl ik hier woon?" De Iraanse heeft op het vliegveld asiel aangevraagd op de Filipijnen. In afwachting daarvan zit ze vast in een passagiersruimte op het internationale vliegveld.

Bahari tijdens de missverkiezing met een foto van een criticus van het Iraanse regime. Bahari tijdens de missverkiezing met een foto van een criticus van het Iraanse regime.

Bahari zou op bij Interpol geregistreerd zijn als 'red notice', wat betekent dat haar arrestatie wordt verzocht. Aan Bahari is meegedeeld dat Iran dat heeft gedaan, maar Interpol doet daar geen uitspraken over. 

Human Rights Watch maakt zich zorgen over de mysterieuze zaak, 'omdat volgens Interpol-regels een 'red notice' ongeldig is als de persoon in kwestie een vluchteling is uit de staat die de opsporing heeft uitgevaardigd'. Waarom Bahari ondanks het voldoen aan die regel alsnog de toegang tot het land is ontzegd, wil Interpol niet zeggen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Saoedische vrouw die zich opsloot op luchthaven krijgt verblijfsvergunning

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore