President geschokt

84-jarige man schiet twee mensen neer bij Franse moskee

28 oktober 2019 22:14 Aangepast: 28 oktober 2019 22:24
In Frankrijk heeft een 84-jarige man twee mensen neergeschoten. Beeld © EPA

Bij een schietpartij bij een moskee in het Zuid-Franse Bayonne zijn twee mannen van 74 en 78 jaar gewond geraakt. De verdachte is een man van 84.

De politie heeft de vermeende schutter niet veel later aangehouden. Dat meldden Franse media.

De verdachte werd niet ver van zijn huis in Saint-Martin-de-Seignanx opgepakt. Ooggetuigen hadden de nummerplaten van de auto waarin de dader wegreed, doorgegeven aan de politie. Daardoor kon de man worden geïdentificeerd en aangehouden, schrijft onder andere de Franse krant Le Monde.

Gasfles en vuurwapen

In de auto van de man vonden agenten van de arrestatie-eenheid een gasfles en een vuurwapen. De man was geen bekende van justitie. Hij heeft een bekentenis afgelegd.

Hij zou vier schoten hebben afgevuurd op het gebedshuis. Op de plaats delict hebben agenten ten minste een gasfles en een jerrycan aangetroffen. Ook zou een auto in brand zijn gestoken. 

De verdachte werd kort na het incident gearresteerd. De twee gewonden zijn in het ziekenhuis opgenomen. 

Tot laat in de avond is de moskee gesloten voor politieonderzoek. Tot laat in de avond is de moskee gesloten voor politieonderzoek.

Haat

Wat de motieven zijn van de schutter, is tot nu toe niet bekendgemaakt. Volgens de krant Le Parisien zou het gaan om een oud-politicus van het rechts-populistische Front National, die in 2015 een gooi deed naar een raadszetel in de gemeente Seignanx.

President Emmanuel Macron verafschuwt de schietpartij en schrijft op Twitter dat Frankrijk 'haat nooit zal tolereren'. "Alles zal worden gedaan om de dader te straffen." Hij zegt ook dat hij er alles aan doet om de islamitische landgenoten te beschermen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore