Buitenland

EU-landen zijn het eens: brexit wordt uitgesteld tot 31 januari 2020

28 oktober 2019 10:24 Aangepast: 28 oktober 2019 14:03
EU-leiders spreken met Johnson op de EU-top van 17 oktober. Beeld © ANP

De brexit wordt weer vooruitgeschoven. De 27 landen zijn het eens over een uitstel van de brexit tot uiterlijk 31 januari 2020. Als een uittredingsakkoord eerder getekend wordt, kan het Verenigd Koninkrijk de EU eerder verlaten.

Het Verenigd Koninkrijk zou de EU ook kunnen verlaten op 1 december of 1 januari. De ambassadeurs van de 27 EU-landen hebben ook afgesproken dat het uittredingsakkoord niet heronderhandeld kan worden.

Er wordt nu een schriftelijke procedure gestart. Vrijdag en vandaag vergaderden de Permanente Vertegenwoordigers, de ambassadeurs van lidstaten bij de EU. Morgen zullen alle EU-leiders officieel akkoord geven en uitstel verlenen. Naar verwachting gaat premier Boris Johnson akkoord met dat uitstel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexitwet in 'vagevuur': geeft EU uitstel en komen er dan Britse verkiezingen?

Toch een Eurocommissaris, geen nieuwe onderhandeling

Het onderhandelaarsakkoord dat nu op tafel ligt, wordt niet aangepast en het parlement in het Verenigd Koninkrijk heeft nu drie maanden om het intern eens te worden over deze voorwaarden van uittreding. Ook hebben de EU-leiders vastgelegd dat de Britten voor zo lang als nodig een Eurocommissaris moeten leveren, tot ze officieel de EU verlaten

De brexitwetgeving van premier Boris Johnson kwam vorige week door de tweede fase in het parlement heen, maar parlementariërs stemden tegen het tijdspad om die wetgeving te behandelen. Eigenlijk stond de datum van uittreding gepland op 31 oktober, komende donderdag. Het werd al snel duidelijk dat de Britten niet op tijd klaar zouden zijn met de behandeling van de wet om alles voor die datum afgerond te hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson verliest cruciale stemming over snelle behandeling brexitwet

Als de EU ervoor had gekozen om geen uitstel te verlenen, zouden de Britten op 31 oktober zonder deal de EU verlaten. Premier Johnson was bij wet verplicht om te vragen om uitstel op 19 oktober. 

"De meeste EU-landen waren het al eens over uitstel tot 31 januari om de chaos van een no-deal brexit te vermijden. Alleen Frankrijk lag de afgelopen dagen dwars", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Dat is nu opgelost, waardoor de 27 EU-landen die blijven het eens zijn over het flexibele uitstel van maximaal drie maanden. Wat er gaat gebeuren als de Britten begin 2020 nog niet vertrokken zijn, durft niemand te voorspellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Johnson doet laatste brexitplan uit de doeken: 'Alternatief is no deal'

Nieuwe verkiezingen

Aan het begin van de avond stemt het Britse parlement over nieuwe verkiezingen. Als twee derde van het parlement voor verkiezingen stemt, worden die waarschijnlijk op 12 december georganiseerd.

Premier Boris Johnson heeft momenteel geen meerderheid in het parlement. Hij hoopt dat hij bij die verkiezingen zijn meerderheid terug kan winnen, om daarna de handen op elkaar te krijgen voor de brexitdeal die hij met de EU onderhandeld heeft.

Premier Rutte noemt het uitstellen van de brexit verstandig. "De schade voor onze economie bij een ongeorganiseerde brexit is enorm. We bereiden ons daarop wel voor, maar als je het kan voorkomen, en er lag nu een verzoek van het Britse parlement, dan vind ik het verstandig om daar positief naar te kijken", zegt Rutte. Blij is hij niet. "Maar gegeven de situatie is dit het beste om te doen", zegt Rutte. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore