Record voor middeleeuws schilderij

Schilderijtje boven gasfornuis geveild voor 24 miljoen euro

28 oktober 2019 04:13 Aangepast: 28 oktober 2019 08:03
Beeld © ACTEON AUCTION / EPA

Een schilderijtje dat tientallen jaren lang boven het gasfornuis hing in de keuken van een bejaarde Franse dame werd gisteren geveild voor ruim 24 miljoen euro. Het bleek De Bespotting van Christus te zijn van de dertiende eeuwse Italiaanse schilder Cimabue. Nooit eerder heeft een middeleeuws schilderij zoveel opgebracht.

Hiermee is het schilderij beland op de lijst van de tien oude schilderijen waarvoor de hoogste bedragen zijn betaald, naast werken van Rembrandt, Rubens, Leonardo da Vinci en Raphael.

De waarde van het schilderij was voor de veiling geschat op 4 tot 6 miljoen euro. "Dit is de enige Cimabue die ooit op de markt is gekomen", zei Dominique Le Coent, hoofd van het veilinghuis Actéon in de Franse stad Senlis. "Je moet voorbereid zijn op verrassingen." 

Vuilnisbelt

De voormalige eigenaresse, die anoniem wil blijven, woonde in de Noord-Franse plaats Compiègne. Omdat ze haar huis wilde verkopen, liet ze in juni een veilingmeester naar haar inboedel kijken.

"Ik had een week om de inboedel te beoordelen en het huis te legen. Ik moest er ruimte voor maken in mijn schema. Als ik dat niet deed ging alles naar de vuilnisbelt", vertelde Philomène Wolf, de veilingmeester, aan de Franse krant Le Parisien.

300.000 tot 400.000 euro

Wolf zag onmiddellijk dat het schilderij bijzonder was. "Je ziet zelden iets van dergelijke kwaliteit."

Maar ze realiseerde zich aanvankelijk niet dat ze een Cimabue in handen had. "Ik dacht eerder aan een verkoopprijs van 300.000 tot 400.000 euro."

Experts

Wolf adviseerde de eigenaresse om het schilderij door experts te laten evalueren. Kunstexperts van Turquin in Parijs bevestigden dat het werk deel uitmaakte van een groter tweeluik uit 1280.

Dat jaar schilderde Cimabue acht scènes van de passie en kruisiging van Christus. Eentje hangt in de National Gallery in Londen, een andere is onderdeel van de Frick Collection in New York.

Renaissance

Cimabue speelde een belangrijke rol in de kunstgeschiedenis. Hij brak met de Byzantijnse schilderkunst door elementen van beweging en perspectief toe te passen in zijn werk.

Hij gaf daarmee aanzet tot een richting die leidde tot de Italiaanse Renaissance.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kas kocht 3 schilderijen voor 4.400 euro, blijken 65.000 euro waard

Goede staat

Hoewel het werk al die jaren boven het gasfornuis heeft gehangen, is het nog in goede staat.

De voormalige eigenaresse zegt dat ze het schilderij al zo lang had, dat ze 'geen idee meer heeft waar het ooit vandaan kwam.' Ze vertelde aan het veilinghuis dat ze altijd gedacht had dat het 'een Russisch icoon' was.

Actéon heeft de identiteit van de koper niet bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore