Terroristenleider

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi dood na geheime operatie Amerikanen

27 oktober 2019 14:21 Aangepast: 27 oktober 2019 16:22
Abu Bakr al-Baghdadi tijdens zijn laatste videoboodschap in april.

De leider van de Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi is dood na een geheime operatie van de Amerikaanse militairen in het noordwesten van Syrië. Dat heeft president Donald Trump bevestigd in een speciaal belegde persconferentie. Baghdadi riep zichzelf in 2014 uit tot leider van het kalifaat.

Baghdadi bracht uiteindelijk zichzelf om het leven door een bomvest te gebruiken. Trump spreekt van gerechtigheid. Hij zegt dat Baghdadi niet als held dood ging. "Hij huilde, hij schreeuwde, hij jammerde, hij is gestorven als een hond, als een lafaard."

Tunnel in gevlucht

Al-Baghdadi kwam aan zijn einde nadat hij een tunnel in was gevlucht, zei Trump. "Hij had drie van zijn kinderen met zich meegenomen. Hij leidde ze naar hun dood, want hij bracht zijn vest tot ontploffing en doodde daarmee zichzelf en de drie kinderen." Elf jonge kinderen werden ongedeerd uit het huis gehaald.

Kijk hier naar de verklaring:

De Amerikanen zetten bij de jacht op Baghdadi in de tunnel ook militaire honden in. Een van die honden raakte gewond. Bij de geheime operatie, konden Amerikaanse militairen ook gevoelige documenten meenemen, zei Trump. Hij zei dat ook een aantal medestanders van de IS-leider is omgekomen bij de gevaarlijke missie van de Amerikanen. De Amerikanen hebben niemand verloren.

'Fantastische nacht'

Trump bedankte ook Syrië, Rusland, Turkije en Irak voor hun steun bij de missie. Rusland stelde het luchtruim open voor de Amerikanen. "Afgelopen nacht was een fantastische nacht voor Amerika en de wereld. Een verschrikkelijke moordenaar is dood. Hij kan nooit meer schade aanrichten aan families."

De president volgde de geheime operatie op de voet vanuit een speciale kamer. Hij zag onder meer acht helikopters landen en hoe de militairen de hoofdingang van een pand moesten mijden omdat er verschillende boobytraps waren. "Het was heel gevaarlijk. Er was een kans dat we veel weerstand en veel vuur zouden tegenkomen."

In de lucht

De dood van de meestgezochte terroristenleider hing vandaag in de lucht nadat Trump op Twitter 'groot nieuws' aankondigde. Verschillende bronnen meldden al dat de IS-leider om het leven werd gebracht, maar dat moest worden gewacht op een DNA-test voor de definitieve bevestiging. Dat is nu gebeurd. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump komt vanmiddag met 'heel groot nieuws', leider IS waarschijnlijk dood

Met die bevestiging komt ook een einde aan de speculatie die geregeld de kop op stak of Baghdadi nog leefde of niet. Meerdere keren eerder werd aangenomen dat hij niet meer leefde, mede doordat hij lange tijd niet meer in het openbaar verscheen.

Afgelopen voorjaar dook hij opeens op in een videoboodschap waarin hij iedereen bedankte voor deelname aan de strijd. De video werd gedeeld door het persagentschap van de IS. 

Portret Baghdadi: de meest gevreesde terrorist ter wereld

De wereld leerde hem kennen toen hij in 2014 het kalifaat uitriep. De vreselijke terreur van IS maakte Baghdadi tot de meest gevreesde, en meest gezochte terrorist ter wereld.

De speciale operatie van de Amerikanen vond plaats in de provincie Idlib waar Baghdadi zich ophield. Dat is opmerkelijk, want dat is het laatste grote rebellengebied in het land dat voornamelijk gecontroleerd wordt door rivaliserende jihadisten. Trump gaf ongeveer een week geleden toestemming voor de operatie.

Zelden in het openbaar

De dood van de 48-jarige Baghdadi wordt beschouwd als een grote tegenslag voor de Islamitische Staat. Hij werd in 2010 leider van Al Qaida in Irak. Maar hij splitste zich daar vanaf en sloot zich aan bij IS. Baghdadi was zelden in het openbaar te zien, maar in 2014 riep hij zichzelf publiekelijk uit als kalief: de religieuze leider van het kalifaat en opvolger van profeet Mohammed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Leider Islamitische Staat voor het eerst in vijf jaar te zien in video

Baghdadi riep moslims in een audioboodschap op 'naar het huis van de islam' te komen. Ook vond hij dat moslimstrijders wraak moesten nemen op de misstanden tegen moslims wereldwijd. Duizenden vrijwilligers gaven daar gehoor aan. Het kalifaat had op zijn hoogtepunt controle over een groot gebied in Irak en Syrië waar enkele miljoenen mensen woonden. 

Cruciaal

De IS-leider zat in 2004 in een Amerikaanse gevangenis in Irak nadat hij tijdens de bezetting van Irak gevangen was genomen. Hij groeide de afgelopen jaren uit tot één van de meestgezochte mannen ter wereld.

Eerder zei voormalig CIA-directeur John Brennan dat het uitschakelen van Baghdadi cruciaal zou kunnen zijn voor het stoppen van IS. Hij vergeleek het toen met de gevolgen die de dood van Osama Bin Laden had voor terreurbeweging Al-Qaida. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore