'Rust herstellen'

Frankrijk legt e-step aan banden na honderden ongelukken

26 oktober 2019 15:54 Aangepast: 31 oktober 2019 11:18
Op de step door Parijs. Maar met twee, dat mag niet meer. Beeld © Gettys

Ze zijn hartstikke handig om een stad als Parijs mee te verkennen, en ook nog eens milieuvriendelijk: de elektrische step. Maar Frankrijk is er klaar mee. Onlangs viel er bij een verkeersongeluk met een deelstep weer een dode. De regering neemt maatregelen.

De Franse minister van Transport, Djebbari, zegt in een verklaring dat de regels moeten 'leiden tot verantwoord gebruik, en het herstel van een gevoel van rust voor de meest kwetsbaren; de ouderen, kinderen en gehandicapten.'

Vooral in Parijs, maar ook in andere wereldsteden, zijn de e-steps razend populair onder toeristen. Maar gemeentebesturen krijgen inmiddels flinke hoofdpijn van de vele duizenden steps op de weg. In Parijs gaat het om zeker 15.000 exemplaren.

Dodelijk ongeluk

Ze zorgen voor honderden ongelukken, en soms vallen er zelfs doden. Een week geleden nog in Bordeaux; een 25-jarige man kwam om na een botsing met een auto, een vrouw raakte zwaargewond. De laatste tijd zijn zeker vijf andere verkeersdoden in Frankrijk toegeschreven aan de step.  

Het blijft oppassen in een drukke stad. Het blijft oppassen in een drukke stad.

Maatregelen

Nu grijpt de regering in: de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. Er geldt voortaan een minimumleeftijd van 12 jaar. De steps, en ook de hoverboards en monowheels, mogen niet meer op de stoep rijden. In andere gebieden mag alleen stapvoets worden gereden.

Slecht nieuws ook voor selfiemakers: het gebruik van je mobieltje tijdens het rijden is voortaan ook verboden. Net als het dragen van een koptelefoon of oortjes. Tegen de verkeersstroom inrijden mag ook niet meer. En voor de duorijders: twee mensen op een step is ook verboden.

Fikse boete

Wie de regels overtreedt en wordt betrapt, betaalt een fikse boete: 135 euro. Die kan oplopen tot 1500 euro als er veel te hard wordt gereden. De maatregelen gaan officieel in juli 2020 in. Behalve in Parijs, daar is de overlast zo groot dat het gemeentebestuur op eigen kracht al vergelijkbare maatregelen heeft ingesteld.

Los van de ongelukken en de onveilige verkeerssituaties, is Parijs bezaaid met achtergelaten steppen. Parijzenaars ergeren zich er enorm aan. Burgemeester Hildalgo sprak eerder van 'anarchie'. Vandaar dat het stadsbestuur ze soms weghaalt. De verhuurbedrijven kunnen ze dan voor 35 euro per step weer ophalen.

Parijzenaars vinden de achtergelaten stepjes maar niks. Parijzenaars vinden de achtergelaten stepjes maar niks.

Scooters vissen

Sommige verhuurbedrijven in Parijs zijn zelf maar begonnen met het ophalen van de achtergelaten steps. In parken en op pleinen, maar soms ook op onverwachte plekken: in de Seine bijvoorbeeld. Daar zijn tientallen steps gedumpt. Ze zijn inmiddels opgevist, en er wordt nu gekeken of ze kunnen worden gerecycled. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Toeristen in Tilburg kunnen legaal elektrisch steppen

De stepjes zijn in veel landen te huur, maar niet bij ons. In Nederland mag je officieel niet zo maar de weg op met een elektrische step. Het voertuig moet zijn goedgekeurd door de RDW, de Rijksdienst voor Wegverkeer. Rotterdam en Breda denken na over een proef, maar het is Tilburg waar vanaf volgende week wél een legale elektrische step te huren is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van