3 tot 8 euro

Venetië wordt 'pretpark': vanaf deze zomer moet je een kaartje kopen

26 oktober 2019 07:50 Aangepast: 28 oktober 2019 10:15
Toeristen met rolkoffers langs de Canal Grande in Venetië Beeld © AFP

De discussie speelt al langer, maar de kogel is nu door de kerk. Wie Venetië wil bezoeken zal de portemonnee moeten trekken. Vanaf komende zomer moet je 3 tot 8 euro betalen om de stad in te mogen, ook de mensen die op familiebezoek willen komen.

Dagjesmensen betalen straks drie euro en op drukke dagen kan het tarief oplopen tot zes of acht euro. Wie met een cruiseschip naar Venetië komt betaalt een vast tarief van 5 euro. De gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de nieuwe plannen, melden Italiaanse media. Het plan gaat juli 2020 in. Een jaar later dan gedacht, want er moet nog gewerkt worden aan het ticket- en betalingssysteem. Vanaf 2021 gaat de prijs met nog een paar euro omhoog.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Nederlander onder doden bootongeluk Venetië'

Het moet de extreme drukte in de stad verminderen, want vaak is er geen doorkomen aan. Je zou verwachten dat de inwoners staan te springen bij het horen van het nieuws, maar niets is minder waar. Ze zijn juist boos.

"Venetië is een stad, geen afgesloten park. Daar hoort geen prijskaartje bij", zegt Elene Riu tegen RTL Nieuws. Ze woont midden in het centrum van Venetië. Ze moet nog maar zien of het daadwerkelijk doorgaat. "Hoe gaan ze het geld innen? Bij elke trein, boot en parkeerplaats een kaartjesverkoper? Dat is toch onmogelijk."

Elena Riu (links) woont in Venetië. Vanaf haar balkon heeft ze uitzicht op de Canal Grande, het grote kanaal. Elena Riu (links) woont in Venetië. Vanaf haar balkon heeft ze uitzicht op de Canal Grande, het grote kanaal.

Gondeliers die toeristen door de smalle grachtjes punteren langs pleinen en paleizen. Dat is het iconisch beeld van Venetië, maar tegenwoordig doemen er veel grote gondels op bij Venetië. Het zijn enorme cruiseschepen die hordes toeristen voor een paar uur droppen in Venetië. Daarnaast komen er ook nog eens duizenden toeristen over land naar de stad. Bij elkaar zijn dat er gemiddeld bijna 70.000, per dag. Elke dag opnieuw.

Wonen in Venetië is onmogelijk geworden, zegt Giorgio Maddalena. "Alleen al 's ochtends en 's avonds kost het je 10 minuten om de Rialtobrug over te steken. Je moet tussen hordes toeristen door en die bekommeren zich niet om de inwoners."

Inwoners Venetië zijn cruiseschepen helemaal zat: 'Het maakt ons ziek'

Elena deed eerder mee aan een protest om het grote aantal cruiseschepen te weren uit Venetië

Wat is dan de oplossing? Volgens Elene moet de gemeente zich concentreren op het terughalen bewoners in plaats van het afschrikken van toeristen. "Zorg dat je maar een beperkt aantal dagen woningen mag verhuren via AirBnB. Stop met vergunningen voor nog meer broodjeswinkels en laat winkels terugkeren die noodzakelijk zijn in een stad."

Venetië had na de Tweede Wereldoorlog 150.000 inwoners, maar dat aantal werd in rap tempo minder. Tegenwoordig wonen er nog 50.000 mensen. Dat aantal zou omhoog moeten als de stad wil overleven, vinden huidige inwoners. Als het aan Elene ligt moeten jonge mensen belastingvoordeel krijgen om de trek naar de stad aantrekkelijk te maken. "Zo kunnen kamers en huizen verhuurd worden aan gewone mensen in plaats van toeristen."

Dagjesmensen

Van de 25 miljoen toeristen die jaarlijks komen, bestaat het merendeel, zo’n 14 miljoen, uit dagjesmensen. Toeristen die van een cruiseschip komen blijven vaak maar een paar uur. Eveline Rethmeier, correspondent Italië voor RTL Nieuws, begrijpt de frustratie van de inwoners goed. "Ze kopen een koelkastmagneet en een ijsje en vertrekken dan weer. Dat voegt weinig toe aan de economie van Venetië."

Wat vindt zij van de nieuwe plannen? Gaat het helpen om de drukte te verminderen? "Stel het gaat allemaal door, dan nog vraag ik me af of toeristen zich laten afschrikken door een paar euro. Ik denk het niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cruiseschip ramt toeristenboot in Venetië: 'Wegwezen, wegwezen!'

Elene’s grootste bezwaar bij de nieuwe plannen: hoe maak je het onderscheid tussen toerist een normale bezoeker? "Moet mijn moeder straks betalen om me te bezoeken? En, stel dat mensen een begrafenis in de stad hebben, mogen die gratis naar binnen of moeten zij ook betalen?"

De gemeente heeft aangegeven dat er alleen vrijstelling komt voor inwoners, studenten en mensen die in de stad werken. Elene’s moeder zal dus een kaartje moeten kopen als ze bij haar dochter een kopje koffie komt drinken. Dat zullen veel inwoners niet pikken, denkt ze. "Het idee is net als eerdere plannen: in de praktijk niet uit te voeren", moppert Elene.

Toeristenpoortjes

Met die eerdere plannen doelt ze op de toeristenpoortjes die vorig jaar mei geïntroduceerd werden. De inwoners kwamen meteen in opstand. 'Venetië is een stad, geen pretpark', scandeerden de demonstranten toen en ze eisten dat de poortjes werden verwijderd. De poortjes om de stroom toeristen op drukke dagen te reguleren staan er nog steeds, maar hebben geen functie. Je kunt gewoon doorlopen. Ze zijn nog nooit gebruikt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van