Buitenland

Uitstelprobleem: moeten de Britten straks een Eurocommissaris leveren?

25 oktober 2019 18:00 Aangepast: 26 oktober 2019 09:08
Boris Johnson tijdens een debat in het Lagerhuis. Beeld © EPA

Nu de brexit wederom uitgesteld lijkt te gaan worden, doemt er een nieuw - pijnlijk - probleem op. Moet het VK straks misschien een Eurocommissaris naar Brussel sturen, terwijl ze daar helemaal geen zin in hebben?

De nieuwe Commissie, onder leiding van Ursula Von der Leyen, begint op 1 december met zijn werk. Het was de bedoeling om op 1 november te beginnen, maar door gedoe met een aantal beoogd-Eurocommissarissen werd dit een maandje uitgesteld.

Geen lid, geen commissaris

In die nieuwe Commissie zit in principe geen Brit. Het idee daarachter was simpel, wat de Britse regering betreft. Zij zouden immers volgens de planning van Johnson tegen die tijd al geen EU-lid meer zijn, dus hoefde er ook geen kandidaat te worden voorgedragen.

Maar dat wordt lastiger als er straks toch weer uitstel nodig is. De kans is aanzienlijk dat dat uitstel duurt tot 31 januari. Als dat inderdaad gebeurt houdt dat dus in dat het VK straks geen Eurocommissaris levert terwijl het formeel gewoon nog lid is van de EU.

Dat is een probleem, omdat de Europese regels voorschrijven dat iedere lidstaat een Eurocommissaris levert. Gisteren zei Commissievoorzitter in spe Von der Leyen dan ook dat ze het VK toch echt om een Eurocommissaris gaat vragen als ze begin december nog steeds tot de Unie behoren.

Afwachten

De grote vraag is natuurlijk of de Britten dat ook daadwerkelijk gaan doen. Een bron op ministerie voor Brexitzaken meldt dat het VK 'nog geen positie hierover heeft bepaald', omdat ze er vanuit gingen dat het probleem zich niet zou gaan voordoen. "We moeten afwachten en zien wat er gebeurt", voegt hij eraan toe. "Tot nu toe zijn ze (de EU, red) redelijk flexibel geweest."

Het lijkt erop dat de Europese verdragen ruimte laten voor enige flexibiliteit. In het verdrag van Lissabon staat namelijk dat slechts twee derde van de lidstaten een Eurocommissaris af zou moeten leveren, tenzij de raad van regeringsleiders besluit om daarvan af te wijken. Dat is ooit, in 2013, inderdaad gebeurd en de regel dat ieder land een Eurocommissaris naar Brussel moet sturen staat nog steeds.

Lidstaat met plichten

Maar op de vraag of de Raad van plan is om speciaal voor de Britten die regel weer te veranderen, wil een woordvoerder van de Europese Raad niet antwoorden, ook niet op de vraag of de kwestie al is besproken.

"Tot het VK is uitgetreden, blijft het een lidstaat van de EU met de volle rechten en plichten", luidt het summiere commentaar.

Waarschijnlijk neemt de EU maandag een besluit over of en vooral hoe lang het VK uitstel krijgt van de brexitdatum.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore