Ga naar de inhoud
'Holy grail'

Duurste whisky gaat voor 1,7 miljoen onder de hamer: 'Het is wat een gek ervoor geeft'

Collectie Macallan whisky bij veilinghuis Sotheby's in Londen Beeld © Getty

Het wordt al jaren beschouwd als de 'holy grail' onder de whisky's: de Macallan 1926. Voor een fles van deze 60 jaar oude Schotse whisky is op een veilinghuis in Londen een bedrag van 1,7 miljoen euro neergelegd. Daarmee is het in een klap de duurste whiskyfles ter wereld.

Whiskykenners zien de 60 jaar oude Schotse Macallan 1926 als de Rolls-Royce onder de whisky’s. Het houdt in dat de fles whisky in 1926 is gestookt, 60 jaar in vaten heeft gezeten en in 1986 is gebotteld. In totaal zijn er maar twaalf flessen gemaakt.

Handgeblazen en uniek

Waarom de whisky zo duur is heeft verschillende oorzaken. "Het begint bij de smaak, als in het verleden positief gesproken en geschreven is over de whisky, gaat de prijs omhoog", zegt whiskykenner Ronald Zwartepoorte.

"Daarnaast zit de whisky in een handgeblazen fles met een uniek etiket erop. Dat er niet veel flessen van zijn maakt hem natuurlijk ook niet goedkoper." Vorig jaar werd er ook al een fles uit hetzelfde vat voor 1,3 miljoen euro geveild. 

Vooraf ging het veilinghuis er nog vanuit dat de fles tussen de 400.000 tot 500.000 euro op zou brengen. Dat is uiteindelijk ruimt drie keer zoveel geworden. "Het is een beetje te vergelijken met de kunsthandel, het is wat een gek ervoor geeft. Als er twee mensen in de zaal zitten die de fles graag willen hebben, kan de prijs aardig oplopen."

Volgens Zwartepoorte is de kans groot dat niemand een glaasje zal gaan nuttigen uit deze dure fles. "Je hebt de whiskyliefhebbers die de whisky zien als hetgeen waar het voor bedoeld is, namelijk opdrinken. Aan de andere kant heb je mensen die veel geld hebben en willen laten zien wat ze in huis hebben. Ik denk dat de koper van deze fles bij de tweede groep hoort." 

Dit
Lees ook:
Dit is de duurste whisky ooit: bijna één miljoen euro