Natuurbranden Californië

Hoe een klein vonkje elk jaar weer voor een inferno zorgt in VS

28 oktober 2019 11:14 Aangepast: 10 december 2019 05:47
Brand verwoest gebouwen in Geyserville, Californië. Beeld © Getty Images

Nu bosbranden zich in de Amerikaanse staat Californië in een rap tempo verspreiden vrezen de bewoners een herhaling van vorig jaar. Toen kwamen door het vuur tientallen mensen om het leven.

Vorig jaar november beleefde Californië de dodelijkste en meest verwoestende bosbranden ooit. Hele dorpen werden weggevaagd. Vooral de plaats Paradise werd geraakt. Hier kwamen in 17 dagen 85 mensen om het leven. Ongeveer 18.000 gebouwen brandden af. 

600 branden in drie dagen

De angst bestaat dat de branden van nu de vorige jaren zelfs gaan overtreffen. Door zware regenval de laatste tijd zijn er in de staat veel planten gegroeid. Planten die nu, tijdens een droge periode, vlam vatten. De afgelopen dagen hebben in Californië bijna 600 branden gewoed.

"Het is overweldigend en beangstigend. Dat het zó groot kan zijn", zegt een bewoonster die is geëvacueerd tegen persbureau Reuters. De staat heeft 180.000 mensen opgeroepen te vertrekken.

"Je hoopt maar dat de autoriteiten erg voorzichtig zijn en dat ze veel mensen zullen evacueren, zodat er niets gebeurt. Dat hoop ik."

Slechte infrastructuur 

Een belangrijke oorzaak van de branden is de slechte infrastructuur in het land. De stroomvoorziening is sterk verouderd, en elektriciteitspalen vatten daarom geregeld vlam. Daarom zitten nu al bijna een miljoen mensen tijdelijk zonder stroom. Dat aantal zal waarschijnlijk oplopen naar 2,7 miljoen mensen.

Op de verantwoordelijk netbeheerder PG&E is veel kritiek. Het bedrijf zou veel te weinig onderhoud plegen. Daar komt nog bij dat PG&E financieel in zwaar weer verkeert, nu de aandelenkoers fors daalt.

Brandweer vecht tegen de vlammen in Los Angeles. Brandweer vecht tegen de vlammen in Los Angeles.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote bosbrand Californië: duizenden mensen op de vlucht

Gebied zo groot als België

Het opwarmen van de aarde wordt ook gezien als grote veroorzaker van het oplopende aantal bosbranden. De planten zijn droger, waardoor vuur zich sneller verspreidt. De branden van de afgelopen jaren zetten jaarlijks gebieden zo groot als België in vuur en vlam.

De natuurbranden lijken dan ook een jaarlijks fenomeen te zijn geworden. Terwijl het veranderende klimaat de kans op branden vergroot, wordt de eerste vonk vaak door mensen veroorzaakt; een sigaret die uit een autoraampje wordt gegooid of een kampvuur dat niet goed uit is gemaakt.

Huis gebouwd in een natuurgebied bedreigd door het vuur. Huis gebouwd in een natuurgebied bedreigd door het vuur.

Ook de locatie van de bebouwing speelt een rol in de verwoesting die wordt aangericht. Steeds meer woningen in Californië worden gebouwd in risicovol gebied. Toch worden na grote branden huizen op dezelfde plek weer opgebouwd.

Budget brandweer omlaag

Terwijl de natuurbranden juist toenemen, dreigt president Donald Trump al een tijd het budget van de brandweer te verlagen. Hij liet begin dit jaar in een tweet weten dat als de brandweer in Californië falen in hun bosbeheer, hij de geldkraan dichtdraait.

Beter harken

De president schopte de brandweer in Californië al eerder tegen de schenen toen hij na de branden de schade kwam bekijken. Hij merkte op dat als bosbeheerders beter zouden harken, de branden niet zouden zijn ontstaan. 

Finnen nemen Trump op de hak

Bladeren harken en opruimen, dat had de bosbranden in Californië kunnen voorkomen. Tenminste... dat vindt de Amerikaanse president Trump. Hij heeft zich laten inspireren door de Finnen, zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore