'Mensenrechten nakomen'

China: Britten zijn schuldig aan dood 39 migranten in koelcontainer

25 oktober 2019 12:46 Aangepast: 25 oktober 2019 12:58
Demonstratie in Londen naar aanleiding van de vondst van de lichamen van 39 migranten in een vrachtwagen in Grays. Beeld © EPA

Groot-Brittannië is schuldig aan de dood van 39 migranten die achter in een koelwagen in de stad Grays in Essex zijn gevonden. 

Dat schrijft de Global Times, de Chinese staatskrant en spreekbuis van de Chinese regering. Volgens de krant is het 'duidelijk' dat Londen 'niet de verantwoordelijkheid heeft genomen om deze mensen te beschermen'.

Humanitair drama

"Een dergelijk ernstig humanitair drama is gebeurd onder de ogen van de Britten en de Europeanen", staat in een commentaar van de krant.

"We hopen dat Groot-Brittannië en de Europese landen hun verschillende verplichtingen ten aanzien van de mensenrechten nakomen en de nodige inspanningen leveren om te voorkomen dat Chinezen worden misbruikt of gedood."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Waarom migranten zo graag naar Groot-Brittannië willen

'35.000 euro per migrant'

De krant verwijst naar de vondst van 58 dode Chinezen in een container in 2000. "De Britten en Europeanen moeten zichzelf afvragen of ze een herhaling van die tragedie hadden kunnen voorkomen."

Ook de mensenrechtenorganisatie Stop the Traffik wijst op belangrijke overeenkomsten met het incident uit 2000. Toen lag de prijs voor de reis van Zuidoost-Azië naar Europa nog rond de 23.000 euro, maar die is inmiddels verhoogd. De organisatie heeft berekend dat de migranten nu zo'n 35.000 euro per persoon hebben moeten betalen voor hun, uiteindelijk fatale, reis. 

Schuldslavernij

"Mensen die vanuit China naar Europa worden vervoerd zijn vaak slachtoffer van dwang, waaronder schuldslavernij", zegt Stop the Traffik-directeur Neil Giles tegen de krant Metro. "Vaak worden die schulden nooit afgelost door de hoge rente en onbetaald werk. De slachtoffers zouden waarschijnlijk zijn uitgebuit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alle 39 doden in truck Engeland waren Chinezen

Imagoschade China

De Chinese regering benadrukte overigens dat zij nog steeds de lichamen van de doden niet heeft kunnen identificeren. Daar is een team van de Chinese ambassade in Londen nu mee bezig.

De ramp met de container is niet goed voor het imago van China, dat de laatste jaren ontzettend zijn best doet de 'Chinese droom' voor het voetlicht te brengen. Dat er blijkbaar veel Chinezen in hun thuisland niet rond kunnen komen en het land ontvluchten, doet afbreuk aan dat ideaalbeeld, zeer tot ongenoegen van de Chinese regering.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

39 doden gevonden in container op vrachtwagen in Engeland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore