Buitenland

EU-Hof tikt Frankrijk op vingers: 10 jaar stikstofregels genegeerd

24 oktober 2019 12:30 Aangepast: 24 oktober 2019 20:31
De ringweg van Parijs. Beeld © Getty Images

Frankrijk heeft de afgelopen tien jaar structureel meer vervuilende stoffen uitgestoten dan is toegestaan volgens de Europese regels. Dat concludeert het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Vooral dieselauto's zorgen ervoor dat in steden als Parijs en Nice te veel stikstofdioxide wordt uitgestoten. Het hof concludeert dat Frankrijk zich al sinds 2010 niet aan de afspraken houdt. In het afgelopen decennium nam Frankrijk onvoldoende maatregelen om de uitstoot in te perken.

Daardoor komt de uitstoot van stikstofdioxide 'systematisch en aanhoudend' boven de afgesproken grenswaarden in twaalf Franse steden en gebieden. Dieselmotoren zorgen voor veel uitstoot van stikstoffen, die gezondheidsproblemen veroorzaken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Europese Commissie start diepgaand onderzoek naar sjoemeldiesels

Meer rechtszaken

Er volgen binnenkort nog meer rechtszaken over de uitstoot van dieselauto's, onder meer over het Duitse dieselschandaal. Ook tegen het Verenigd Koninkrijk, Italië, Roemenië, Duitsland en Hongarije lopen rechtszaken. Deze uitspraak kan daar invloed op hebben.

Volgens de regels moet een EU-lidstaat die de grenswaarden voor een langere periode overschrijdt, een plan opstellen om de luchtkwaliteit te verbeteren en de uitstoot tegen te gaan. Dat plan moet binnen twee jaar na de eerste overschrijding bij de Europese Commissie worden ingeleverd.

Boete is mogelijk

Daarnaast moet worden gezorgd dat de overschrijdingsperiode zo kort mogelijk wordt gehouden. Dat heeft Frankrijk niet gedaan. Frankrijk ontkent dat overigens ook niet, al zegt het land wel dat de overschrijding niet zo systematisch heeft plaatsgevonden als de EU stelt.

Deze uitspraak van het Hof verplicht Frankrijk nu om per direct de regels te volgen. Als het land daar niet aan voldoet, kan het een boete krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore