Ga naar de inhoud
Ook een doelwit?

Kerstmarktterrorist Amri nam selfie voor woning van Angela Merkel

Een screenshot van een video van Amri

Anis Amri, de Tunesische terrorist die drie jaar geleden met een vrachtwagen inreed op een kerstmarkt in Berlijn, heeft eerder een selfie genomen voor de woning van bondskanselier Angela Merkel.

Hij nam de foto ongeveer twee maanden voordat hij zijn aanslag pleegde, melden Duitse media die de selfie hebben gepubliceerd.

Opgestoken wijsvinger

Het beeldmateriaal komt van de telefoon van Amri, die in handen is van de Duitse federale recherchedienst. Ook is Amri te zien op een selfie voor de Berliner Dom waar hij met een opgestoken wijsvinger staat, een teken dat wordt gebruikt door militanten van terreurgroep IS.

Kamergenoot
Lees meer
Kamergenoot waarschuwde twee keer voor radicale gedachten kerstmarktterrorist Amri

Dom van Berlijn doelwit?

Beide foto's zijn genomen op 23 oktober. Zeven weken later, op 19 december, reed Amri met een gestolen vrachtwagen twaalf bezoekers van een Berlijnse kerstmarkt dood. Amri werd vier dagen na de aanslag gedood in een vuurgevecht met de politie in Italië.

De recherchedienst meldde in een evaluatie, een halfjaar na de aanslag, dat de Tunesiër de omgeving van de Dom van Berlijn als potentieel doelwit voor ogen had. Merkels woning wordt verder niet genoemd. Wel een naastgelegen pand. Het is niet bekend of Merkel ooit over de foto is geïnformeerd.

Onderzoek
Lees meer
Onderzoek naar mogelijke contacten van terrorist Amri tijdens verblijf in Amsterdam